Studio přírodních podlah tilo, Jihlava

Zobrazeno: 3318x

Na stavbě se podíleli

Přihlašovateltilo s.r.o.
Majiteltilo s.r.o.
Hlavní architektSNP Architektur Schrattenecker – Neureiter ZT OEG & Partner
Hlavní projektantPorr (Česko) a.s.
Hlavní zhotovitelPorr (Česko) a.s.

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Pozemek leží blízko dálnice mezi Brnem a Prahou (Exit 112), bezprostředně na výjezdu z Jihlavy. Pozemek leží přímo na křižovatce a je velmi dobře viditelný z hlavní silnice směrem na H. Brod (výjezd z Jihlavy). V minulých letech vznikla v bezprostředním okolí průmyslová oblast. Usídlily se zde logistické firmy a podniky služeb. Cílem bylo vytvořit budovou jasný urbanistický akcent. Díky typologii střechy a stavebních objektů jsou na místě stavby vytvořeny jasné vnější prostory. Příchod, příjezd a vstupní prostory jsou jasně definovány. Velkoryse zastřešené plochy poskytují užitečný volný prostor.

Architektonické řešení

Úkolem bylo při vývoji budovy vytvořit jednoduchý stavební objekt, který bude sloužit jednak jako sklad pro dodávky a jednak jako kanceláře a prodejní prostor. Kanceláře a prodejní prostor byl díky fasádě ze dřeva, skla a pohostinně velkého přístřešku ze dřeva orientován k silnici a je tak vizitkou a výrazným zorným bodem pro projíždějící zákazníky. Současně je přístřešek stínicím prvkem pro kancelářské prostory a chrání tak před příliš silným přehřátím v letních měsících. Provedení dřevěné fasády je součástí celkového vzhledu firemní skupiny tilo a podporuje tak výraznou politiku značky. Stavební objekt odkloněný od silnice slouží jako sklad a k dodávkám zboží. Jednoduchá průmyslová fasáda ustupuje do pozadí a podporuje jasné funkční uspořádání prvků budovy.

Dispoziční řešení

Kancelářský stavební objekt umístěný v popředí je koncipován na 4,5 m rastru. Všechny nosné prvky jako sloupy a přečnívající konstrukce střešních vazníků se vztahují k tomuto rastru. Půdorys kanceláří je jasně rozčleněn na pracovní úsek, jako jsou kanceláře a prodejní vzorkovna, a na příslušenství, jako je WC, kuchyně a zásobní prostor. Úseky spojuje architektonicky formulovaná, k budově příčně ležící osa. Skladový úsek položený na zadní straně je koncipován na rastru 6 x 18 m. Zásobování skladu se provádí přes zastřešenou část na zadní straně budovy.

Konstrukční a materiálové řešení

Kancelářská budova - sloupy, podlahová deska a mezistrop jsou ze železobetonových stavebních dílců. Celá konstrukce střechy a obvodové stěny a fasáda jsou vyrobeny z dřevěných materiálů. Střešní konstrukce se skládá jednak z lepených dřevěných vazníků, které přečnívají daleko přes jižní fasádu a příčně položené sekundární konstrukce se zavěšeným dřevěným podhledem. Obvodové stěny se skládají ze zavěšené dřevěné a skleněné konstrukce, která byla obložena prefabrikovanou odvětrávanou dřevěnou fasádou. Pozornost byla u celkové konstrukce věnována použití ekologicky zastupitelných stavebních materiálů a především stále dorůstajících materiálů (obnovitelné zdroje). Díky koncepci budovy (přístřešek/zastínění) a díky energeticky efektivní stavební technologii nebylo dále nutné použití klimatizace místností.

Budova skladu - sloupy, podlahová deska a střešní konstrukce jsou z železobetonových stavebních dílců. Střecha stejně jako fasáda jsou vysoce izolační prvky spojené plechem, které doplňují konstrukci.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Kancelářská budova stojí nyní nejen jako symbol stavebních technologií orientovaných na budoucnost a jejich fyzický vzhled. Dřevo jako stavební materiál v průmyslu a průmyslové oblasti je perspektivní jak v ekonomickém, tak ekologickém směru. Pozornost jistě zaslouží konstrukce a systém uchycení odvětrávané dřevěné fasády, zavěšené na dřevěné obvodové stěně. Díky vzhledu se podnik prezentuje jako vhodný pro aktuální pracovní prostředí a ukazuje jak své provozně ekonomické zaměření orientované do budoucnosti, tak vlastní silné stránky.

Ocenění

  • Čestné uznání

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru