Rekonstrukce budovy Spořitelny na prostory MÚ, Velké Meziříčí

Zobrazeno: 2448x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelMěsto Velké Meziříčí
MajitelMěsto Velké Meziříčí
Hlavní architektAtelier WIK s.r.o., Brno
Hlavní zhotovitelBUILDINGcentrum - HSV, s.r.o., Velké Meziříčí

Více o stavbě…

Urbanistické řešení stavby

Budova Městské spořitelny ve Velkém Meziříčí byla postavena v roce 1935 podle návrhu Josefa Poláška a Eduarda Žáčka. Josef Polášek patřil k nejvýznamnějším a nejplodnějším představitelům brněnské meziválečné architektury. Objekt se nachází v historické zástavbě na hlavním náměstí města. Má tři nadzemní podlaží směrem do náměstí a čtyři do dvora. Je podsklepen. Ukončen je sedlovou střechou se čtyřmi nízkými světlíky směrem do náměstí. Základní obdelníkový půdorys je doplněn dvorním přízemním traktem. V přízemí se nacházela městská spořitelna, v patrech potom byty pro představitele spořitelny. V posledním a podzemním podlaží byly prostory zázemí budovy a byt domovníka. Hlavní fasáda do náměstí je obložena béžovým keramickým obkladem. Výrazný předstupující sokl přízemí je tvořen pásovým prosklením v ocelovém rámu, prosklenými dveřmi do vlastní spořitelny a obkladem žulovými deskami. Vedle soklu na levé straně jsou další prosklené dveře s nadsvětlíkem, kterými se vstupuje do průchodu a ke schodišti. Ve vyšších podlažích jsou pásová ocelová okna s přerušením v místě sloupů a v pravé části doplněny výraznými balkóny. Dvorní fasáda je omítnuta se standardními dřevěnými okny ( v přízemí ocelová okna do spořitelny ) a dvěma výraznými arkýři – proskleným s balkónem a vstupem na střešní terasu nad dvorním křídlem a vystupující části schodišťového prostoru s částečným opláštěním sklobetonovými tvarovkami. Vedle schodiště jsou ještě dva betonové balkóny. Realizace spořitelny doznala, oproti původnímu návrhu, řadu změn. Nejvýraznější z nich je sedlová střecha s plechovou krytinou, která samozřejmě byla v protikladu k základním myšlenkám meziválečné architektury. Původní návrh počítal s velkou střešní terasou s krbem směrem do náměstí. Další výraznou změnou je obložení fasády do náměstí keramickým obkladem ve formátu cihel a soklu žulovými deskami. Podle projektu byla fasáda v omítce a sokl obložen čtvercovým keramickým obkladem typickým pro dané období. Dvorní fasáda doznala menších změn. Přibyly dva balkóny na pravé straně a došlo k redukci sklobetonových tvárnic v opláštění arkýře schodiště. Později byl doplněn nový komín na fasádě vedle schodiště. Původní návrh počítal kompletním opláštění tvárnicemi. Interiér budovy byl realizován dle návrhu a ve velké míře zůstal zachován do současnosti. Budova spořitelny od své realizace doznala jen drobných změn daných částečnou změnou funkce některých jejich částí nebo technickými požadavky. Významné jsou především části interiéru a výplní otvorů, které svou kvalitou a nadčasovostí dokládají tehdejší úroveň.

Architektonické řešení

Rekonstrukce budovy spořitelny je daná novou náplní, kdy bude sloužit především potřebám úřadu města, konkrétně odborům správy a dopravy. Cílem bylo zachovat co nejvíce původní charakter budovy a využít jeho původních částí. Samozřejmě s přihlédnutím k současným, především tepelně-technickým, požárním nárokům. Jedná se především o zateplení pláště a výměnu většiny výplní otvorů. Vzhledem k využití podkroví budou nahrazeny čtyři stávající světlíky střešními okny . Nově zateplený plášť bude obložen vizuálně autentickým keramickým obkladem jako původně. Nová hliníková okna jsou řešena tak, aby napodobila subtilnost stávajících ocelových rámů.

Dispoziční řešení

Přízemí zůstává v pronájmu České spořitelny. Hlavní vstup do budovy je zachován ve stávající poloze, stejně jako schodiště. Zásadním zásahem je vložení výtahu. Nejvhodnějším místem je jeho umístění v rohu budovy vedle schodiště. Vedle něj zůstal v přízemí zachován průchod do 1.PP a do dvora. V 2.NP je umístěn správní odbor, jehož centrem je přepážková hala se zázemím, na níž navazují kanceláře matriky, přestupků a archiv. U komunikačního jádra je sociální zázemí a vstup do kanceláře zkušebního komisaře. Ve 3.NP je umístěn odbor dopravy. Jeho dispozice je řešena obdobně jako u správního odboru. V centru dispozice je přepážková hala, na níž navazují kanceláře ředitele odboru, silničního hospodářství, archívy a sklady. Ve 4.NP jsou kanceláře dopravních přestupků, místnost pro server, rezervní plocha a sociální zázemí. 5.NP se využívá pro archívy a sklady odborů a je zde umístěna také kotelna.

Konstrukční a materiálové řešení

Dle dostupných historických údajů byl objekt České spořitelny na Náměstí č.p. 14 ve Velkém Meziříčí vystavěn ve třicátých letech minulého století (rok výstavby 1935, stáří objektu je tedy 71 let). Objekt byl vybudován v proluce po vybourání (demolici) původního objektu budovy základní školy. Jedná se o čtyřpodlažní podsklepený objekt (1. PP, 1-3. NP) s půdní vestavbou (4.NP). Konstrukčně je nosný systém řešen jako dvoulodní podélný železobetonový monolitický skelet. Svislé nosné sloupy čtvercového nebo obdélníkového průřezu podélných obvodových řad jsou zabudovány v podélném obvodovém zdivu. Vnitřní řada sloupů je z části zabudována v dělících konstrukcích příček (tyto jsou čtvercového průřezu), některé sloupy v otevřené dispozici jsou kruhového průřezu. V podélném směru jsou ve zhlaví sloupů vetknuté podélné průvlaky. Trámové stropní konstrukce nad nadzemními podlažími jsou pnuty v příčném směru. Trámy jsou vetknuty do podélných průvlaků. V podélném traktu směrem do náměstí jsou umístěny dva výztužné podélníky. Podhledové konstrukce - Stávající podhledy budou odstraněny a provedeny nové odlehčené SDK. Vestavěné převážně zděné příčky .budou nahrazeny sádrokartonovými splňujícími požadavky na útlum konstrukcí. Stropní konstrukce nad 4. NP je dřevěná trámová . Trámy jsou uloženy na podélných železobetonových průvlacích zabudovaných v obvodové stěně směrem do dvora a vnitřní podélné nosné stěně. Schodišťové těleso je železobetonová monolitická konstrukce umístěná v traktu do dvora. Mezipodesty jsou vykonzolované desky s obrubou. V úrovni nadzemních podlaží jsou schodišťová ramena vetknutá do podélných průvlaků nosného systému objektu. Objekt je nejspíše založen na základových patkách kombinovaných se základovými pasy (příčnými i podélnými). Zastřešení objektu je provedeno sedlovou střechou vaznicové soustavy s dvěma mezilehlými vaznicemi a vrcholovou vaznicí. Pro vybudování podkroví jsou provedeny rámové ocelové kozy, která nahradí stávající sloupky a vazné trámy. Zastřešení bude zatepleno a provede se osazení prosvětlovacích otvorů do střešní roviny. Větrání většiny provozních místnosti je řešeno přirozeně okny. Sociální zařízení vč. kuchyněk a úklidových komor větráno nuceně v souladu s hygienickými předpisy. Místnosti některých skladů mřížkami ve stěnách. Kanceláře opatřeny chlazením. Vytápění: klasické teplovodní ústřední vytápění. Zdrojem tepla automatická plynová kotelna s atmosférickými kotly umístěnými v podkroví (5.NP). Hygienická zařízení vybaveno elektrickými sušáky na ruce, nádobami na tekuté mýdlo, košy a zrcadly. WC na toaletách jsou zavěšená s nízko položenými nádržkami. Pisoáry mají automatické splachování. Všechny stěny v umývárnách jsou obloženy keramickými obkladačkami do výše 2000 mm (vč. předsíněk). Údržba čistoty budovy je prováděna z úklidových komor. U vstupu do budovy jsou osazeny čistící zóny ze zapuštěných rohoží z vyztužených gumových profilů a textilních samočistících koberců.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Budova Městské spořitelny ve Velkém Meziříčí byla postavena v roce 1935 podle návrhu Josefa Poláška a Eduarda Žáčka. Josef Polášek patřil k nejvýznamnějším a nejplodnějším představitelům brněnské meziválečné architektury. Objekt se nachází v historické zástavbě na hlavním náměstí města. Interiér budovy byl realizován dle návrhu a ve velké míře zůstal zachován do současnosti. Budova spořitelny od své realizace doznala jen drobných změn daných částečnou změnou funkce některých jejich částí nebo technickými požadavky. Významné jsou především části interiéru a výplní otvorů, které svou kvalitou a nadčasovostí dokládají tehdejší úroveň. Rekonstrukce budovy spořitelny je daná novou náplní, kdy slouží především potřebám úřadu města, konkrétně odborům správy a dopravy. Naším cílem bylo zachovat co nejvíce původní charakter budovy a využít jeho původních částí. Samozřejmě s přihlédnutím k současným, především tepelně-technickým, požárním nárokům. Jedná se především o zateplení pláště a výměnu většiny výplní otvorů. Nově zateplený plášť je obložen vizuálně autentickým keramickým obkladem jako původně. Nová hliníková okna do náměstí jsou řešena tak, aby napodobila subtilnost původních ocelových rámů. V interiéru jsou použity skleněné prvky v odstínech původních skleněných obkladů haly bytů.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru