Obchodní a společenské centrum FMZ, Třebíč

Zobrazeno: 2936x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelOutulný, a.s., Náměšť nad Oslavou
ProvozovatelNákupní centrum Třebíč, s.r.o., Znojmo
Hlavní architektDelta Projektconsult s.r.o., Třebíč
Hlavní projektantIng. Lubomír Vostal, Třebíč
Hlavní zhotovitelOutulný, a.s., Náměšť nad Oslavou

Více o stavbě…

Důvodem záměru vybudování Obchodního centra s pestrým sortimentem zboží je především návaznost na obytnou zónu i blízkost u hlavních komunikací. Centrum obdobného charakteru není v dosahu cca 50 km okruhu. Stavba je vybavena nezbytným zázemím skladového, technického a sociálního charakteru celkem pro více než 190 zaměstnanců a po realizaci všech etap pro více než 300 zaměstnanců. Investiční záměr svým charakterem a svým situováním nebude v kontraverzi s okolní zástavbou. Objekty vhodně doplní stávající občanskou vybavenost pro široké území. Situování stavby umožňuje vhodné napojení na stávající pěší komunikace i individuální dopravu. Stavba je sestavená z několika stavebních objektů a má charakter nákupního centra se zaměřením na klienty blízkého obytného souboru ve městě Třebíč a dojíždějícím klientům motorovými vozidly ze širokého okolí.

Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení

Dispoziční ztvárnění areálu je podřízené účelu využití a je tvořen ze třech nadzemních objektů (pro první a druhou etapu výstavby) – obchodních jednotek shopů 1 a 2 a samoobslužné prodejny – Hyperalbert, parkovacích ploch a dopravního napojení. Úroveň řešení projektované stavby odpovídá stavbám příměstských obchodních center. Obchodní jednotky jsou jednopodlažní, hlavní vstupy a skleněné výlohy jednotlivých obchodních jednotek jsou orientované k velkokapacitnímu parkovišti.

Obchodní jednotky shopy 1 a 2

Objekty shopů jsou řešeny na způsob rakouského systému „FACHMARKT ZENTRUM", což znamená, že objekt je složený ze za sebou řazených obchodních jednotek podél hranice pozemku. Podél přední fasády je krytý exteriérový chodník, ze kterého jsou všechny obch. jednotky zákazníkům zpřístupněné. Zásobování je orientované ze zadní strany objektů. Obchodní objekty shopů 1 a 2 jsou zvýrazněné v hlavní fasádě budovy velkoplošným zasklením a mohutnou markýzou nad vstupním průčelím, chránící pěší zónu a vchody před povětrnostními podmínkami. Objekty shopů jsou navrženy jako ocelové montované skelety s pultovou střechou, základy tvoří železobetonové patky, obvodový plášť je z lehkých sendvičových panelů. Objekty jsou tvořeny pravidelným tvarem jednolodních hal, vnitřní dispozice je rozdělena sádrokartonovými příčkami, kde každý obchod tvoří samostatný požární úsek. Podlaha prodejen a jejich zázemí je provedena ze zaleštěného drátkobetonu, finální nášlapná vrstva byla vytvořena dle přání jednotlivých prodejců. Obchodní jednotky shopů 1 a 2 jsou tvořeny z těchto prodejců: Sport 2000, Sportisimo, Deichmann, Takko, Baťa, DM, KiK, Wiky, C&A, Sport bar, Super zoo, Okay, Breno, Nay.

Širokosortimentní prodejna (HyperAlbert)

Objekt Hyperalbertu je tvořen trojlodní halou doplněnou o přístavek zásobování. Celý objekt je navržen jako montovaný skelet z atypických železobetonových prvků. Budova je založena na železobetonových monolitických kalichových patkách, do kterých jsou kotveny prefabrikované žb. sloupy. Obvodový plášť je opět tvořen z lehkých sendvičových panelů. Vnitřní dispozice jsou rozděleny sádrokartonovými a cihelnými příčkami. První nadzemní podlaží je tvořeno z prodejní plochy, zázemí a skladů zásobování a prodejen koncesionářů (lékárna, banka, květiny, tabák). Ve druhém nadzemním podlaží se nachází zázemí pro zaměstnance, strojovny vzduchotechniky a kotelny.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Realizovaná stavba ,,Obchodní a společenské centrum FMZ Třebíč" je svým rozsahem ojedinělá v celém, dnes již bývalém, okrese Třebíč. Zastavěná plocha budov a parkovišť je více než 35 000 m2. I přesto svým architektonickým řešením a vhodným umístěním centra nenarušuje ráz okrajové části města Třebíč. Během výstavby se vystřídalo několik stavebních odvětví, ale ani náročnost průběhu prací (nutnost rozpojení skalního podloží pod 1/3 objektu) nijak nenarušila výstavbu a stavba byla dokončena v plánovaném termínu. Zákazníci na centru ocení zejména širokou nabídku služeb (banka, lékárna, potraviny, sportovní sortiment, oděvy, hračky, elektro, drogerie, restaurace, domácí doplňky) nabízenou na jednom místě bez nutnosti přejezdu a s pohodlným bezplatným parkováním pro 900 vozů.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru