Bioplynová stanice, Lípa u Havl.Brodu

Zobrazeno: 2708x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelGREMIS, s.r.o., Velké Meziříčí
MajitelBlogas s.r.o., Lípa
Hlavní projektantEnviTec Biogas Central Europe s.r.o., Velké Meziříčí
Hlavní zhotovitelGREMIS, s.r.o., Velké Meziříčí

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Pro BPS jsou vyčleněny pozemky situované v severní části obce Lípa. Jedná se o pozemky p.č. 1270/3, 1270/05,. 1270/06, 1270/12, 1268/5 dle KN, které na sebe navazují a vytvářejí ucelený blok, který na jižní straně hraničí se stávajícím zemědělským areálem živočišné výroby. Jak pozemek vyčleněný pro výstavbu záměru, tak zemědělský areál jsou ve vlastnictví Zemědělské akciové společnosti Lípa, která je stoprocentním vlastníkem společnosti Blogas s.r.o. (investor). Areál BPS je na své východní, západní a severní straně ohraničen zemědělskou půdou, která je obhospodařována Zemědělskou akciovou společností Lípa. Vyčleněné pozemky pro BPS jsou oploceny a jsou přístupné pouze po vnitřní komunikaci areálu Zemědělské akciové společnosti Lípa. BPS je navrhována mimo obytnou zástavbu obce, nejbližší obytné objekty se nacházejí ve vzdálenosti cca 500 m jihovýchodně. od záměru (rodinné domy a rekreační objekty obce Lípa).

Architektonické a stavebně technické řešení

Stavba slouží k energetickému využití biologicky rozložitelných materiálů – statkových hnojiv (kejda skotu), rostlinné biomasy (kukuřičná a travní siláž). Jedná se o nerizikové odpady nevyžadující speciální technologii hygienizace. Materiály jsou po svém přijetí do zařízení homogenizovány a přečerpány do fermentoru, kde dochází za nepřístupu vzduchu k jejich anaerobnímu zpracování – fermentaci. Během tohoto procesu dochází k uvolňování bioplynu, který se jímá v membránovém plynojemu, z něhož je odčerpáván do kogenerační jednotky. Spalováním v kogenerační jednotce (KGJ) dochází ke vzniku tepla a elektrické energie, která je následně prodávána za státem garantované výkupní ceny do rozvodné sítě. Teplo je částečně využíváno v rámci provozu areálu (vytápění fermentorů, dodávka teplé vody v rámci areálu BPS a sousedního zemědělského areálu). Dále je teplo dodáváno do objektů Základní školy v Lípě, čímž se nahrazuje stávající systém vytápění zemním plynem. Přebytky tepla jsou mařeny na tepelném výměníku.

Fermentační zbytek je využíván jako hnojivo pro aplikaci na blízké zemědělské pozemky, které jsou využívány Zemědělskou akciovou společností Lípa. Doprava do areálu je zajišťována po stávající vnitřní komunikaci Zemědělské akciové společnosti Lípa vedoucí středem areálu. Z této komunikace je zřízen nový vjezd do areálu BPS. Napojení na elektrickou energii je zabezpečeno prostřednictvím stávající trafostanice. Na jižní straně technické budovy BPS je osazena nová trafostanice, která slouží pro napojení elektrické energie produkované v BPS do rozvodné sítě. Pro provoz BPS není nutné zřizovat novou přípojku vody, jelikož pro provoz technologie BPS voda není nutná.

Provoz BPS je koncipován jako automatický. Obsluha zajišťuje pouze kontrolní činnost a navážení materiálu z mezideponie do příjmového zásobníku. Kontrolní činnost zajišťuje jeden pracovník – vedoucí po dobu 24 hodin ( střídání po 8 hod). Navážení materiálu provádí řidič – manipulant 1x za 48 hodin po dobu cca 2 hodiny.

Jedná se o novostavbu – stavbu trvalou. Stavba zahrnuje zejména výstavbu zděné haly (příjmový objekt) o půdorysných rozměrech 18,5 x 11,5 m a výšce 5,66 m, 1 fermentor (kapacita 2670 m³, průměr 26,6 m a celkovou výšku včetně zastřešení 8,37 m, z toho max. plnící výška je 80cm od horní hrany nádrže a koncové foliové zásobní jímky na fermentační zbytek o kapacitě 2700m³, délce 43m a šířce 20m, která je částečně zapuštěna pod terén – cca 2,5m).

Dále jsou v rámci výstavby BPS vybudovány nové zpevněné komunikace a manipulační plochy, výměra těchto ploch činí cca 1400m².

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Zdařilá realizace obnovitelného zdroje energie tohoto typu na Vysočině.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru