Plavecký a sportovní areál, Přibyslav

Zobrazeno: 2625x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
MajitelMěsto Přibyslav
Hlavní architektIng. arch. Libor Chovanec, Ing. arch. Luděk Rýzner
Hlavní projektantIng. Pavel Hanzlíček
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou

Více o stavbě…

Architektonické a urbanistické řešení

Lokalita pro umístění koupaliště byla zvolena v centru Přibyslavi, na místě školní zahrady. V mírně svažitém terénu bylo při severozápadní hranici do mírného zářezu osazeno plato se dvěma nerezovými bazény. Velký bazén je rozdělen na dvě části,z nichž v jedné jsou situovány vodní atrakce se skluzavkou a houpacím bazénem, v druhé je pak možnost plavání v plaveckých drahách. Menší dětský bazének je určen jako atrakce pro nejmenší děti. Je navržen ve dvou výškových úrovních vzájemně propojených skluzavkou. Přístup z pobytové plochy, která je situována východně od bazénu, je přes vodní brodítka se sprchami. Koupaliště doplňuje nezbytné zázemí zahrnující technologii, převlékárny a WC se sprchami pro veřejnost, kasu a občerstvení. Objekty zázemí jsou navrženy jako funkční kompaktní solitéry, které sjednocuje materiál použitý na fasádách.

Víceúčelový bazén

Maximální délka: 25,00 m, maximální šířka: 16,00 m, vodní hloubka bazénu 1,10 klesající na 1,30 m, celková plocha bazénu 340,00 m2.

V bazénu jsou instalovány následující atrakce - dnová perlička, masážní lavice se vzduchovou masáží, houpací bazén, 5 ks masážních trysek, chrlič. Vlastní bazénové těleso je řešeno v samostatném nerezovém provedení, kdy se vytvoří pouze základní betonové pásy pod bazénové stěny. Samostatné dno bazénu je uloženo na hutněném pískovém podkladu a vytváří tak membránovou konstrukci. Atrakce a podobné vestavby do bazénu jsou pevně ukotveny do vytvořených betonových základů.

Dětský bazén

Maximální délka: 11,00 m, maximální šířka: 6,37 m, vodní hloubka bazénu 0,20 klesající na 0,40 m, Celková plocha bazénu 36,00 m2.

Přívod bazénové vody je rozveden dnovým rozvodem tak, aby zajišťoval 100 % cirkulaci bazénové vody v celém bazénu. Dnová cirkulace je zajištěna dvojicí bazénových výpustí v nejhlubší části bazénu. Tímto systémem se bazén rovněž vypouští. Stěnové prvky jsou zhotoveny z jednostranně přebroušeného plechu. Dno, žlábky a výztuže jsou zhotoveny z válcovaného plechu s povrchem III.C. Svarové spoje v oblasti hlavy bazénu jsou přebroušeny, ostatní sváry jsou mořeny, bez mechanického opracování.

Převlékárny pro veřejnost

Hlavní nosná konstrukce je tvořena svislými železobetonovými stěnami. Tyto stěny společně se stropní deskou tvoří rámy. V sociálním zázemí je stropní deska podporována ocelovými sloupy, kotvenými do patek. Vnitřní dělící stěny sociálního zázemí jsou tvořeny příčkovkami YTONG. V šatnách jsou umístěny převlékací boxy, které jsou provedeny jako ocelový rám s výplní laminodesky. Venkovní opláštění je tvořeno nosnou částí – dřevěná konstrukce hloubkově impregnovaná a opláštěním z voděodolné březové překližky, která je přichycena na dřevěný rošt. Pod touto překližkou je vzduchová mezera. Interiérové obložení je provedeno stejným způsobem, ale s parotěsnou zábranou z PE folie. Nosná konstrukce stropu a střechy je tvořena železobetonovou deskou, která společně se železobetonovými stěnami tvoří hlavní nosný rám objektu, který je v sociálním zázemí podporován třemi řadami ocelových sloupů. Spádová vrstva střechy je tvořena spádovým perlitbetonem.

Objekt technologie a obsluhy

Hlavní nosná konstrukce je tvořena svislými železobetonovými stěnami. Tyto stěny společně se stropní deskou tvoří rámy. Mezi místností pro technologii a místností plavčíka je stropní deska podporována třemi řadami ocelových sloupů podporovaných konstrukčně vyztuženým základovým pasem. Atiky střechy jsou součástí tohoto železobetonového rámu. Vnitřní dělící stěny jsou tvořeny příčkovkami YTONG tl. 100 a 150 mm. Vzhledem k nutnosti udržení teploty v místnosti pro technologii bazénu +7˚C v zimním období, bylo nutné provedení vnitřního „obalení" tepelnou izolací (stěny, strop, podlaha). Toto opatření zároveň slouží jako odhlučnění technologie. Venkovní opláštění pro bazénovou technologii je tvořeno nosnou částí – dřevěná konstrukce hloubkově impregnovaná a opláštěním z voděodolné březové překližky, která je přichycena na dřevěný rošt. Pod touto překližkou je vzduchová mezera. Interiérové opláštění je tvořeno sdki deskami bez povrchové úpravy s parotěsnou zábranou z PE folie. Nosná konstrukce stropu a střechy je tvořena železobetonovou deskou, která společně se železobetonovými stěnami tvoří hlavní nosný rám objektu, který je mezi místností pro technologii a zbylou částí podporován třemi řadami ocelových sloupů. Spádová vrstva střechy je tvořena spádovým perlitbetonem.

Vstupní objekt – kasa

Jedná se o dřevostavbu, konstrukce je tvořena dřevěnými sloupky a vodorovnými paždíčky. Rohy objektu jsou odvětrávány dřevěnými šikmými pásky. Venkovní opláštění je z voděodolné březové překližky vnitřní opláštění ze sdk desek. Konstrukce střechy je tvořena dřevěnými trámy kladenými ve spádu budoucí střechy.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Vybudováním objektu plaveckého a sportovního areálu vznikly plnohodnotné prostory pro relaxaci a volný čas všech věkových skupin, včetně dětí. Vzhledem k současnému stavu mnoha rybníků na Vysočině, je obzvláště v letních měsících přítomnost takovéhoto centra příjemná. Z tohoto areálu se zároveň stalo místo, do kterého se sjíždějí v letních měsících za zábavou a osvěžením obyvatelé přilehlých obcí i měst, což je v konečném důsledku prospěšné i pro samotné město Přibyslav.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru