Vestavba Obchodní akademie a Hotelové školy, Havlíčkův Brod

Zobrazeno: 2496x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
MajitelKraj Vysočina
ProvozovatelObchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod
Hlavní projektantIng. Pavel Křehlík, STAVOTHERM - PROJEKCE, spol. s r.o.
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou

Více o stavbě…

Architektonické a urbanistické řešení

Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod vznikla sloučením tří havlíčkobrodských škol v roce 2004. Ke své činnosti dosud využívá 3 budovy na území Havlíčkově Brodu. Dvě z nich jsou v majetku kraje Vysočina, budova U Trojice 2005, v níž probíhá výuka oboru Obchodní akademie, patří městu Havlíčkův Brod a škola je v ní v nájmu. Od svého vzniku škola ve spolupráci se zřizovatelem řešila koncepci svého budoucího uspořádání a optimalizaci využití personálního, manažerského a ekonomického potenciálu, který přineslo sloučení škol. Nakonec byla přijata varianta rozšíření hlavní budovy školy Bratříků 851 a její využití pro teoretické vyučování všech studijních a nástavbových oborů, v budoucnu pravděpodobně i učebních oborů. Stavební úpravy pracoviště Bratříků 851 byly rozloženy do dvou etap. První etapa proběhla v roce 2007 – jednalo se o investiční akci „Rekonstrukce kotelny" a „Oprava elektroinstalace" včetně souvisejících stavebních prací. V roce 2008 byla realizována 2. fáze stavebních úprav „Vestavba podkroví a úpravy 1. NP." Byla provedena nástavba budovy, díky které vzniklo 4. nadzemní podlaží, v němž je umístěno 5 nových kmenových učeben, 2 odborné učebny, 4 kabinety, WC. Dále byly uskutečněny stavební úpravy v přízemí včetně oprav elektroinstalace – vznikly tu 2 učebny ICT, školní studijní a informační centrum, 2 WC pro imobilní žáky a návštěvníky školy.

Předmětem rekonstrukce byla demontáž celé původní konstrukce zastřešení včetně bednění a krytiny, zvýšení půdního zdiva a provedení nového zastřešení. Střecha je provedena jako valbová, se sklonem 18˚. K těmto úpravám došlo z důvodu zvýšení výšky místností, ve kterých byly vytvořeny nové učebny. Povrch fasády je z omítky minerální šlechtěné, zrnitost 2 mm. Odstín fasády je světle oranžový, šambrány kolem oken a parapetní římsky v barvě bílé. Výplně otvorů v nástavbě s čirým zasklením, rámy plastové. Vzhledem k vyššímu zatížení budovy nadstavbou muselo dojít k zesílení svislých meziokenních pilířů v jižním a severním průčelí 1. NP. Součástí rekonstrukce bylo i kompletní zateplení školy. Půdorys budovy zůstal zachován. Nosné zdivo nástavby a dozdívky parapetů v 1.P.P je provedeno z keramických pálených cihel systém pero-drážka, tl. 300, pevnost P15 na maltu M5. Nové dozdívky v původních nosných stěnách a prodloužení komína z kotelny je provedeno z cihel pálených na maltu M5. Nosná konstrukce z kovových CW a UW profilů opláštěna z obou stran sádrovláknitými deskami tl. 12,5 mm.

V suterénních prostorách budovy došlo k přestavbě užitných místností (sklepy, garáže) na knihovnu, učebny a technické zázemí. U zadního vchodu do objektu byl nově zbudován bezbariérový vstup. Rekonstrukcí prošly i stávající šatny. V souvislosti s rekonstrukcí bylo také upraveno protipožární zabezpečení. Nově byly instalovány protipožární dveře a protipožární úpravy. Nové příčky v 1. PP jsou provedeny z pórobetonových příčkovek t. 100 a 150 mm. V ostatních nadzemních podlažích jsou příčky tl. 100 125 mm ze statických, požárních a akustických důvodů provedeny jako lehké montované.

Dispoziční řešení

Budova je prostorově i funkčně samostatnou stavbou. Díky vestavbě podkroví vznikly v nově vybudovaných prostorách učebny. V rekonstruovaném suterénu je žákům k dispozici knihovna a další učebny, včetně technického zázemí.

Konstrukční a materiálové řešení

Samotná stavba byla řešena ocelovou konstrukcí v kombinaci s dřevěnými vazníky. Vestavba převážně z dřevovláknitých desek. Veškeré klempířské prvky na fasádě jsou z měděného plechu tl. 0,63 mm. Veškeré klempířské prvky na střeše jsou z poplastovaného plechu tl. 0,7 mm v barvě mědi. Na střechu byla použita krytina z poplastovaného falcovaného plechu tl. 0,7mm s podkladní lepenkou. Zateplení fasádní polystyren EPS 70 F. Nová okna plastová z 5ti komorového profilu, izolační dvojsklo 1,1. Celá rekonstrukce probíhala za plného provozu školy. Část prací byla realizována o prázdninách.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Díky realizované nástavbě a dalším stavebním úpravám mohla škola k 31. 8. 2008 opustit budovu U Trojice 2005, což zcela jistě přispěje k lepší efektivitě výchovně vzdělávacího procesu i k hospodárnějšímu využívání svěřených finančních prostředků.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru