Centrum Dokumentárního filmu, Jihlava

Zobrazeno: 2840x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelATELIER ALFA, spol. s r.o., Jihlava
Hlavní investorStatutární město Jihlava
ProvozovatelKino Dukla
Hlavní architektIng. Milan Trnka
Hlavní projektantATELIER ALFA, spol. s r.o., Jihlava
Hlavní zhotovitelPRŮMSTAV a.s., Praha

Více o stavbě…

Investiční záměr

Z důvodu nevyhovujícího provozního a stavebně technického stavu původního Kina Dukla bylo rozhodnuto investorem o jeho rekonstrukci. Jelikož Kino Dukla je zároveň domovským kinem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů byla zvolena zásadní rekonstrukce objektu, která vycházela z představ provozovatele o festivalovém kině, jenž bude zároveň celoročně lépe využitelné pro školy a veřejnost.

Urbanistické a architektonické řešení

Původní objekt kina byl postaven v prvním desetiletí 20. století. Objekt byl několikrát stavebně upravován a přistavován. Jeho poloha v místě původního zasypaného hradebního příkopu souvisí s částečnou likvidací fortifikačního systému města v druhé polovině 19. století a vznikem nových ulic a prostor navazujících na historické jádro města. Podmínkou rekonstrukce bylo zachování původního vzhledu objektu se zachováním hlavního vstupu a přilehlého okolí stavby, bez možností přístaveb a nástaveb.

Dispoziční řešení

V úrovni studie byly předloženy dvě varianty rekonstrukce kina. Jednosálová se nižší kapacitou oproti původnímu sálu a dvousálová s rozdílnou kapacitou jednotlivých sálů. Vybrána byla dvousálová varianta. Dispozičně zůstalo zachováno stávající předsálí s navazujícím sociálním zázemím. Původní sál byl zkrácen a na jeho úkor vznikl nový malý sál s hlavní osou kolmou na osu původního sálu. Mezi oba sály je pak vestavěna společná promítárna s nezbytným zázemím. Toto řešení umožňuje zajistit souběžné promítání v obou sálech jednou osobou. Do krovu nad předsálím byla provedena vestavba využívaná Centrem dokumentárního filmu. Jedná se o dva symetrické prostory propojené lávkou, které jsou přístupné točitým schodištěm z předsálí kina. Ze zázemí promítáren je vstup do nově vzniklého suterénu, kde je umístěna strojovna vzduchotechniky.

Konstrukční řešení

Ačkoliv se objekt z exteriéru jeví jako tradiční zděný stěnový systém, jedná se o obezděnou halu s přístavnou předsálí a zázemí. Vlastní halový klenutý prostor sálů je tvořen dřevěnými příhradovými obloukovými vazníky kotvenými do patek, nad kterými je vyvěšena mohutná důmyslná konstrukce sedlového krovu. Pro rekonstrukci byl zásadní velmi dobrý stavebně -technický stav stoletých dřevěných konstrukcí, což spolu s precizním řemeslným zpracováním umožnilo ponechat nosnou konstrukci bez větších zásahů. Jelikož nebylo možné objekt přistavovat a požadavky na zázemí provozu nebylo možno vměstnat do původních prostor objektu bylo jediným řešením zřízení technického suterénu pod stávajícím sálem. Suterén byl vyhlouben z interiéru sálu mezi ocelovými záporami s fošnovým bedněním a s maximálním ohledem na stávající základy objektu. V suterénu je zřízena strojovna vzduchotechniky, která přetlakově upravuje klima převážné části objektu. Většina konstrukčních úprav byla oproti běžné stavbě plně podřízena akustice sálů, požadavkům technologií provozu a řešení interiéru. Mobiliář a barevné řešení navrhla Ing. arch. Zuzana Hrubešová. Akustické řešení a nadstandardní technologii kino navrhla a dodala firma Kinotechnika Praha, která nad rámec svých závazků přínosně ovlivňovala projekční i prováděcí práce.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

  • zachování vzhledu objektu, hlavního vstupu a předsálí v původních prostorách navozuje v návštěvníkovi pocit, že vstupuje do dobře známých prostor bývalého kina, ačkoliv přestavbou objektu na dvousálové kino bylo uspořádání vnitřních prostor zásadně změněno.
  • návrh dvou kinosálů s rozdílnou orientací hlavních os do původního valeného prostoru sálu. Mezi sály je vsazena dvouúrovňová „elková" promítárna umožňující promítání v obou sálech jednou osobou.
  • požadavky na rozšíření původních prostor pro nové technologie a vzduchotechniku spolu s nutností zachovat stávající vzhled objektu bylo možno vyřešit pouze výstavbou nového podzemního podlaží pod původním objektem.
  • výstavba podzemního podlaží pod původním sálem byla kompletně provedená z interiéru objektu.
  • řešení, prvky a detaily kinosálů nebyly navrhovány pouze s ohledem na stávající konstrukce, ale zároveň musely splňovat další požadavky:
  • reprezentativní interiérové řešení objektu
  • akustické řešení zvukově nevýhodného valeného klenutého prostoru sálů
  • návrh osvětlení sálů pro různé účely jejich využití s problematickým umístěním svítidel na valenou klenbu z hlediska rovnoměrnosti osvětlení a oslnění v hledišti.
  • přísné požadavky na hlučnost vzduchotechniky – řešeno přetlakováním prostoru pod hledišti odkud vzduch podstupnicemi proudí do sálu a je odsáván klenutou rampou v ose sálu
  • celá rekonstrukce objektu musela proběhnout během jednoho roku, tak aby nebylo narušeno konání Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů.

Virtuální prohlídka

JIhlava dukla

Ocenění

  • titul PRESTIŽNÍ STAVBA VYSOČINY 2008

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru