Jihlava, ÚV Hosov - doplnění technologie

Zobrazeno: 3455x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelSvaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko
MajitelSvaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko
ProvozovatelVODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, divize Jihlava
Hlavní architektVODING Hranice s.r.o.
Hlavní projektantIng. Pavel Adler, CSc.
Hlavní zhotovitelVHS Jihlava spol. s r.o.

Více o stavbě…

Úpravna vody Hosov je největším a rozhodujícím úpravárenským zařízením, které zabezpečuje pitnou vodu pro krajské město Jihlava a částečně i pro jihlavský region. Vlastní stavba doplnění technologie byla zahájena 8. listopadu 1999 a byla dokončena 30.června 2001. Úpravna vody Hosov je ve zkušebním provoze od října 2001.

Architektonické vyznění díla, jeho celkový přínos, prostorové a funkční řešení Stavba úpravny vody je umístěna na západní části města Jihlavy. Návrh díla vycházel z předpokladu, že stavba je viditelná z dalekého okolí, a proto bylo třeba postavit objekt architektonicky zajímavý. Jedná se o dílo jedinečné a velmi esteticky zajímavé.

Zvláštností je i provozní řešení jednotlivých částí úpravny - propojení provozní budovy z budovou nové technologie, tj. budova GAU filtrů ( jedná se o filtraci přes granulované aktivní uhlí ).

Úpravna vody svojí technologií a technickým stavem odpovídala návrhu ze sedmdesátých let a nepřetržitému provozu po dobu 27 let. Koncem devadesátých let minulého století bylo zřejmé, že bude nutné přistoupit k zásadním opatřením vedoucím ke zlepšení kvality vody a zajištění plynulosti dodávek vody. Vzhledem k tomu, že úpravna byla v nepřetržitém provozu bezmála 30 let, kterému odpovídal i celkový stav opotřebení zařízení a technologie, hrozilo permanetní nebezpečí havárie a tím i přerušení dodávky vody pro celé město Jihlava. Bylo proto rozhodnuto o rekonstrukci stávající úpravny s doplněním technologie tak, aby vyrobená voda odpovídala přísným kritériím kladeným na pitnou vodu. Veškerá technologie výroby vody je řízena centrálně z provozní budovy. Řízení jednotlivých výrobních postupů, včetně čerpání surové vody z Hubenovské nádrže je zabezpečeno počítačovým systémem, čímž je zajištěna dodávka kvalitní pitné vody spotřebiteli.

Na stavbě,kterou projektoval VODING s.r.o. Hranice, bylo použito moderních a kvalitních stavebních materiálů včetně dostupné technologie.Veškerá armaturní zařízení jsou provedena z nerezového materiálu.

Díky doplnění technologie na této úpravně vody je zabezpečena dodávka pitné vody obyvatelstvu v kvalitě odpovídající limitům na pitnou vodu vycházejících z platné legislativy ČR a ze Směrnic Evropské unie. Finanční prostředky na uvedenou stavbu tvořily: 40% dotace z Fondu MZe, 30% vlastní zdroje investora a 30% bankovní úvěr. Celkové náklady stavby, včetně zkušebního provozu, činily 154,842 mil. Kč.

Veškerý stavební materiál byl navržen s ohledem na splnění technické účelnosti stavby. Toto platí jak pro stávající provozní budovu a přilehlý objekt filtrace a sedimentace, tak i pro novou budovu ozonizace a filtrace přes granulované aktivní uhlí.

U celé stavby je kladen důraz na linie a obloukové zakončení budov. Modrobílá kombinace místností , včetně nerezových doplňků, působí na člověka zajímavým desingovým pojetím. V celé technologické části úpravny je použito modré zabarvení kruhových oken. Tento prvek splňuje jak požadavky při výrobě vody, tak i estetickou část stavebního díla. Jedná se o jedinečně řešenou úpravnu vody v kraji Vysočina a splňuje kvalitativní i estetické nároky obyvatel Jihlavy. Je to významná ekologická stavba a je citlivě začleněna do stávající krajiny.

Ocenění

  • titul Stavba Vysočiny 2003

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru