Fotovoltaická elektrárna Dukovany

Zobrazeno: 2657x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelČEZ, a. s. Jaderná elektrárna Dukovany
MajitelČEZ, a. s. Jaderná elektrárna Dukovany
Hlavní projektantEGP INVEST,spol. s r.o.
Hlavní zhotovitelESE , s.r.o.

Více o stavbě…

Fotovoltaická elektrárna Dukovany je zařízení reprezentující využití přímé přeměny energie slunečního záření na elektrickou energii za pomoci polovodičových technologií.

Přímá přeměna energie slunečního světla na elektřinu se děje za pomoci polovodičových fotovoltaických panelů. Stavba v Dukovanech je reinstalací Fotovoltaické elektrárny (FVE), která byla dříve instalována v blízkosti větrné elektrárny ČEZ, a. s. na vrcholu kopce Mravenečník v Jeseníkách jako součást energetické farmy obnovitelných zdrojů energie. Z důvodu opakovaného odcizování části panelů a nízkého propagačního využití v odlehlé lokalitě Jeseníků bylo rozhodnuto o přemístění FVE do lokality Jaderné elektrárny Dukovany, kde je fotovoltaická elektrárna součástí Informačního centra Jaderné elektrárny Dukovany.

V rámci investiční přípravy v roce 2003 byly u výrobce (TRIMEX TESLA s. r. o. Rožnov pod Radhoštěm) zajištěny chybějící součásti fotovoltaické elektrárny včetně 22 nových panelů a byl stanoven harmonogram stavby.

Stavba FVE je umístěna na parcele č. 357/3 k. ú. Skryje - kultura ostatní plocha, jihozápadně od administrativní budovy a informačního centra. Solární elektrárna se jmenovitým výkonem 10 kW se skládá z celkem 200 ks fotovoltaických modulů výkonu 53 W (monokrystalický křemík na skleněném substrátu, plocha jednoho modulu 0,374 m2, celková plocha modulů je 74,8 m2), uspořádaných ve dvou sekcích po pěti větvích. Prostorově je řešena ve dvou řadách s delší osou rovnoběžnou se směrem sever-jih a pevným náklonem panelů pod úhlem 45° směrem k jihu.

Součástí fotovoltaické elektrárny je zařízení, jehož účelem je přeměna stejnosměrného proudu z fotovoltaických panelů na střídavý proud a napojení výkonu elektrárny do veřejné sítě 230/400V Jihomoravské energetiky, a. s. (JME, a. s. ) Toto zařízení je umístěno mimo objekt představované stavby v budově stávajícího Informačního centra Jaderné elektrárny Dukovany.

Další součástí fotovoltaické elektrárny je zařízení pro snímání potřebných dat, jejich předzpracování dálkový přenos a vyhodnocování naměřených hodnot. Zpracovaná data se potom zobrazují na několika různých místech a dvou vizualizačních zařízeních. Jedno pro venkovní provoz je umístěno v oploceném areálu FVE - venku a druhé pro vnitřní provoz je umístěno přímo v objektu Informačního centra Jaderné elektrárny Dukovany, kde slouží pro informování exkurzí. Počítač, který data archivuje, může být navíc využit pro studijní a vědecké účely využívání sluneční a větrné energie (meteo-stanice) v lokalitě Dukovany. Zpracovávání datových souborů je možné přeprogramovat a vytvořit jiné atraktivní prezentace pro návštěvníky informačního centra.

Stavební konstrukce nesoucí soustavu fotovoltaických panelů, informačního panelu a další nezbytné výbavy jsou tvořeny robustní ocelovou konstrukcí na nízkých betonových pilířcích. Oplocení objektu výšky 1500mm je realizováno z nízkých betonových podezdívkových panelů, plechových profilových sloupků a tvarovaného ocelo-tyčkového pletiva. Ocelové části plotu jsou chráněny proti korozi kvalitním práškováním. Vnitřní prostor stavby FVE, pozemek je rozdělen obslužnými a prohlídkovými chodníky ze zámkové dlažby šíře 1,5m . Zbývající plocha pozemku včetně ploch pod panely FVE je zatravněna.

Cena reinstalace FVE dosahuje 2mil. Kč, hodnota celého díla je však vzhledem k ceně přenesených fotovoltaických panelů cca 4mil. Kč. Předpokládaná životnost objektu FVE je 20 let. FVE Dukovany o výkonu 10kW (při maximálním slunečním svitu) zahájila provoz v říjnu 2003. Předpokládaná výroba se podle zkušeností z jiných instalací odhaduje na 10 000 kWh ročně, což je zhruba roční spotřeba jedné elektrifikované domácnosti (bez elektrického vytápění). Vyrobená energie je povinně vykupovaná elektrorozvodnou společností JME, a. s. za dotovanou cenu Kč 6,0/kWh. Aktuální hodnota výroby v roce 2004 k 21.5.2004 je 2 800 kWh.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru