Centrum pro les, zahradu a volný čas JOHANKA, Kamenice nad Lipou

Zobrazeno: 3369x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelTERNI s.r.o., Jihlava
ProvozovatelCentrum pro zahradu, les a volný čas JOHANKA
Hlavní architektATD Jihlava s.r.o.
Hlavní projektantIng. Jan Prokš
Hlavní zhotovitelTERNI s.r.o., Jihlava

Více o stavbě…

V roce 2001 se obrátil soukromý investor - člověk s velice blízkým vztahem k přírodě i k práci a současně s dlouholetým působením v lesní školce Johanka - na projekční ateliér ATD Jihlava s.r.o. se žádostí o zpracování studie "Centrum pro les,...". Úzký citový vztah k místu a přání nechat po sobě cosi krásného i příštím generacím nechaly investora klidným a "postaraly" se o náplň jeho života do dalších let.

K dispozici měl staveniště ve volné krajině tvořící výseč mezi silnicemi I.tř. (Pelhřimov-Kamenice nad Lipou-Jindřichův Hradec) a III. tř. (směr Babín ), posvěcení ÚPD obce Kamenice n.L. a představu, že objekt by neměl být pouze účelovou "krabicí" typu importovaných supermarketů.

Po několika utopistických návrzích projektantů se postupně vyjasnily představy o budoucí podobě objektu, který měl splňovat tři základní funkce :

  • prodejna se sortimentem zboží souvisejícím s názvem
  • společenskou-kulturní centrum s úzkým vztahem k přírodě
  • vstupní brána do rozsáhlého areálu ukázkových zahrad mnoha různých stylů

Na stole projektantů nakonec začal vznikat segmentový objekt, provozně nazvaný "čínský drak". Poloha je přijíždějícímu od Kamenice, resp. J.Hradec, zcela zřejmá. Hlava draka - nástupní prostor člověka informuje, co na něj uvnitř čeká; nejenom bohatý sortiment zboží, kterým vše nekončí, ale možná teprve začíná pro toho, kdo se nežene nasytit pouze nákupní koš, ale potěšit ducha. Z nástupního můstku upoutá průhled na umělé návrší s japonskou bránou, který tvoří úvodní bod v území ukázkových zahrad ve francouzském, anglickém a dalších stylech.

Tělo draka - vlastní prodejna spolu se skladovými prostorami představuje nejmohutnější část stavby a jsou v něm ukryta i drobná zařízení pro radost (vinotéka, solárium,...).,

Pouze z odstupu je vidět jak prodejní část objektu přechází do mohutného betonového "ocasu" draka, který mizí v části areálu tvořeného zahradami.

Stavební a materiálové řešení objektu je následující :

  • vstupní část budovy se větví do tří stran, kde severní křídlo sloužící pro zásobování objektu buď příjezdem v úrovni okolního terénu nebo přes rampu a navazuje na trakt se skladovým zázemím. Jižní křídlo vytváří nástupní prostor do vlastní prodejny a západní křídlo má pouze funkci optického předělu mezi provozním a veřejným prostorem.
  • objekt prodejny je koncipován jako segmentový dvoutrakt, severní užší část je jednolodní, vyzdívaná tradiční technologií, jižní širší část pak dvoulodní s vestavěnou galerií a odděleným skleníkem na "břiše draka". V této části objektu projektant užil převážně dřevěné konstrukce, co nejvíce přiznané, broušené a lakované. Mohutné plochy EURO oken jsou zaskleny dvojitým sklem.
  • celému charakteru a záměru odpovídá i výběr základních stavebních materiálů - dominantní pro návštěvníka je dřevo použité na nosných konstrukcích svislých i na krovu, dřevěná okna, podlahy, obklady, palubkové podhledy, dřevo je použité i při venkovních úpravách na vstupní lávce, na oplocení, ... S ohledem na přísné požadavky vyplývající z požární zprávy jsou dřevěné prvky částečně obloženy protipožárními obkladovými materiály, ve větším rozsahu jsou užity protipožární nátěry v místech, kde obklad by působil cizorodě. Dělící příčky jsou provedené klasickou technologií v přízemí, na galerii jsou užity i sádrokartonové prvky.

Zastřešení se investor rozhodl provést z černé beronitové krytiny, což opět velice připomíná šupinaté tělo draka. Pouze jeho břicho - střecha skleníku - je zakryta polykarbonátem. Klempířské prvky použil projektant měděné. Omítka objektu - není jí moc vzhledem k velikosti - je klasická. Podlahy na skladové části jsou z hlazeného betonu opatřeného ochranným nátěrem, v ostatních prostorách je použita česká slinutá dlažba v jednoduché barevné kombinaci. Součástí areálu je přiměřené velké parkoviště ze zámkové dlažby s pohodlným příjezdem krátkou odbočkou ze státní silnice. Vytápění objektu je řešeno - jak jinak - kotlem na dřevo umístěným v samostatně stojící kotelně.

Na spolufinancování celého projektu se podílí program podpory pro rozvoj venkova SAPARD.

Stavbu přihlašujeme do soutěže proto, že dle našeho názoru, je velice netradiční jak účelem, tak i svojí architekturou, citlivě splývá s okolím, působí velice příjemně a celková filosofie areálu je v místních poměrech jedinečná.

Ocenění

  • Cena veřejnosti Stavba Vysočiny 2003

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru