Zobrazeno: 2529x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelSvaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko
MajitelObec Luka nad Jihlavou
ProvozovatelVODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, divize Jihlava
Hlavní architektDUIS s.r.o., Brno
Hlavní projektantIng. Ondřej Dušek
Hlavní zhotovitelVHS Jihlava spol. s r.o.

Více o stavbě…

Čistírna odpadních vod Luka nad Jihlavou se nachází v jihovýchodní části obce u řeky Jihlavy. Projektovaná kapacita ČOV je 2 420 ekvivalentních obyvatel. Stavba ČOV byla započata v květnu roku 2001 a ukončena v srpnu roku 2002. V září roku 2002 byla uvedena do zkušebního provozu .

ČOV je vybudována jako mechanicko - biologická se systémem nízkozatěžované oběhové aktivace s nitrifikací a simultánní denitrifikací a aerobní stabilizací kalu. Vstupním objektem ČOV je čerpací stanice, jedná se o podzemní železobetonovou jímku. Objekt mechanického předčištění je tvořen soustavou vzájemně propojených stavebních objektů, převážně železobetonových žlabů. Jedná se o tlumící žlab odpadní vody, žlab strojních a ručních česlí, vertikální lapače písku, separátor písku a rozdělovací jímka před aktivačními nádržemi. Součástí hrubého předčištění je jímka svážených septických vod. Konstrukce aktivačních nádrží navazuje na rozdělovací jímku a tvoří jeden celek s objektem usazovacích nádrží, kalové čerpací stanice a objektem dosazovacích nádrží. V těchto objektech a nádržích probíhá základní proces biologického čištění odpadních vod. Stavebně se u aktivačních nádrží jedná o monolitickou železobetonovou konstrukci, převážně zapuštěnou v zemi. Vyčištěná voda odtéká z čtvercových dosazovacích nádrží, vybavených vestavbou na odtah plovoucích nečistot, odtéká přes měrný trojúhelníkový přeliv do recipientu - řeky Jihlavy. Konstrukce kalového hospodářství se stavebně skládá ze dvou polozapuštěných uskladňovacích nádrží (kalojemů) a z podzemní armaturní místnosti. Provozní objekt je jednopodlažní přízemní budova se sedlovou střechou, ve které se nachází zázemí pro obsluhu ČOV a místnost pro strojní odvodňování kalu, tj. dekantační odstředivka kalu. Technologický proces celé ČOV je přes jednotlivá měřící čidla monitorován řídícím systémem.

Konstrukční zajímavostí této ČOV je netradiční řešení komplexu, který je sestaven do jednoho kompletního železobetonového stavebního celku s neobvyklým umístěním aktivačních nádrží nad terénem. ČOV Luka nad Jihlavou vyžaduje stavební skladbou jednotlivých technologických částí minimální nároky na zastavěnou plochu.

Na této stavbě projektované firmou DUIS s.r.o., Brno byly použity kvalitní a moderní materiály.

Obec Luka nad Jihlavou realizovala stavbu, která zajišťuje odvádění odpadních vod obce a jejich čištění tak, aby byly splněna legislativa České republiky a bylo zajištěno dodržení podmínek Směrnic Evropské unie. Uvedením stavby ČOV do provozu byl vyřešen problém vypouštění nečištěných odpadních vod do řeky Jihlavy z různých výustí v obci a tím se výrazně přispělo ke zlepšení kvality vody v toku. Finanční náklady na zajištění této stavby tvořily 60 % dotace z SFŽP, 20% bankovní úvěr a 20% vlastní zdroje investora. Celkové náklady stavby, v nichž je započtena i částka na vybudování kanalizační sítě, byly 45,85 mil. Kč. Náklady na vybudování vlastní ČOV činily 27,406 mil. Kč.

Technické požadavky účelnosti a estetiky veškerý dodaný materiál splňuje a je použitý jak na provozní budově, tak i u železobetonového řešení aktivačních nádrží.

Použitá technologie je osvědčený způsob čištění odpadních vod běžně v poslední době používaný. Stavba je koncipována tak, aby nenásilně zapadla do stávajícího prostředí. Neobvyklým řešením je umístění aktivačních nádrží nad terénem. Tímto se snížila zastavěná plocha na minimum.

ČOV Luka nad Jihlavou je jak stavebně, tak i technicky velmi zajímavým objektem. Z hlediska péče o krajinu a životní prostředí se jedná o významnou ekologickou stavbu.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru