Obytný soubor Vrchlického - blok A,B,C, Jihlava

Zobrazeno: 2548x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPOZEMSTAV Třebíč, spol. s r.o., Třebíč
Hlavní investorPOZEMSTAV – QUERCUS, spol. s r.o., Třebíč
Hlavní architektIng. arch. Jaromír Homolka
Hlavní projektantAtelier Penta v.o.s., Jihlava
Hlavní zhotovitelPOZEMSTAV Třebíč, spol. s r.o., Třebíč

Více o stavbě…

Urbanisté řešení

Obytný soubor Vrchlického se nachází v Jihlavě , území je vymezeno ulicí Dr. Procházky, Vrchlického a ul. Pavlovovou, na severní straně je vymezeno stávajícími bytovými domy v ulici Ladova a Leoše Janáčka. V této lokalitě je navrženo celkem 210 bytů v devíti bytových domech s tím, že v nadzemním podlaží jsou navrženy komerční prostory. V domech řešeno garážování pro osobní automobily, vjezd do podzemních podlaží je z ulice Dr. Procházky. V bytovém domě „A" je centrální plynová kotelna pro celý obytný soubor. V roce 2008 byla dokončena I. etapa výstavby ve které je 76 bytů , 3 komerční prostory a veřejné parkoviště. V současné době se realizuje II. etapa výstavby ve které je 36 bytů a 2 komerční prostory.

Architektonické řešení

Zastavění prostoru severně od ulice Vrchlického je navrženo jako kompaktní zástavba vytvářející uliční frontu se zachováním chráněného dubu a vytvořením zelených ploch mezi domy a ulicí. Pro optimální využití území jsou bloky bytových domů orientovány ve směru sever – jih s možností oslunění východní a západní fasády. Půdorys objektů se v jednotlivých podlažích mění, fasáda je dotvářena balkóny a barevným řešením. Komerční prostory jsou navrženy v domech podél ulice Vrchlického. Výškové řešení domů je navrženo s ohledem na okolní zástavbu a ochranných pásem heliportu, ve vazbě na okolní zástavbu a s ohledem na kompoziční prvky tvorby centrálního prostoru nemocnice. Dominantou nové výstavby je bytový dům „B", který má 11. nadzemních podlaží, nachází se na rohu ul. Dr.Procházky a Vrchlického.

Dispoziční řešení

Jedná se o polyfunkční domy. V suterénu jsou umístěna garážová stání a sklepní prostory. V přízemí domů B a C jsou umístěny komerční plochy (obchod a služby) a společné prostory (kočárkárna, sušárna), v patrech bytové jednotky. Uspořádání dispozic v jednotlivých patrech je vzhledem k tvaru půdorysu řešeno jako „chodové" (napojení jednotlivých bytů, schodišť a výtahů).

Konstrukční a materiálové řešení

Objekt založen na železobetonových vrtaných pilotách. Svislou nosnou konstrukci tvoří železobetonový monolitický skelet, stropní konstrukce monolitická železobetonová střecha, obvodové zdivo z cihelných bloků POROTHRM tl. 30 cm, zateplení obvodových stěn minerální plstí ORSIL s fasádní stěrkou, stěny mezi byty vyzděny z keramických bloků POROTHERM AKU, vnitřní příčky z příčkovek POROTHERM. Okna plastová, vnitřní dveře SAPELI, podlahy plovoucí, v chodbách a sociální části podlahy z keramické dlažby, vnitřní omítky štukové, zařizovací předměty dle výběru zákazníka. V kuchyni pouze elektrické spotřebiče, zemní plyn není do bytů zaveden. Střecha rovná s malým spádem s dostatečnou tepelnou izolací, střešní krytina fólie. Ústřední topení teplovodní, v domě předávací stanice, teplá voda z centrálního zdroje.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Jedná se o výjimečně architektonicky zdařilou stavbu v jedné z nejlepších lokalit v Jihlavě. Jedenácti patrová budova svou členitostí a barevností fasády tvoří nepřehlédnutelnou dominantu celé přilehlé lokality.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru