Administrativní a výrobní hala VV SKLO, Křižanov

Zobrazeno: 3744x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelVV SKLO s.r.o., Křižanov
MajitelVV SKLO s.r.o., Křižanov
Hlavní architektRadek Vitešník
Hlavní projektantIng. Jaroslav Křivánek, Veselí nad Moravou
Hlavní zhotovitelATIKA - LYSÝ, s.r.o., Velké Meziříčí
Druhý zhotovitelBaS a.s., Zlín

Více o stavbě…

Společnost VV SKLO s.r.o. působí v regionu Vysočiny již 15 let a její primární činností je opracování plochého skla v širokou škálu celoskleněných výrobků do interiéru. Sklo je výjimečným materiálem a ve stejném duchu si zaslouží i svoji prezentaci. I z toho důvodu přistoupili majitelé společnosti VV SKLO, manželé Radek a Jana Vitešníkovi v srpnu 2005 k výstavbě zcela nové vzorkovny s výrobní halou, která svým vzhledem plně dokumentuje krásu a originalitu skla, a to nejen v interiéru, ale i exteriéru stavby. Výrobní hala s prezentačními prostory firmy je postavena v okrajové části městyse Křižanov u Velkého Meziříčí v kraji Vysočina. Celá budova se rozkládá na ploše 1500 m2, přičemž vlastní výrobní prostory zabírají 1240 m2.

Architektonický návrh budovy

Futuristicky vyhlížející budova není produktem dílny žádného designového architektonického ateliéru, ale celá studie stavby je autorským dílem kolektivu pracovníků společnosti VV SKLO pod vedením jejího spolumajitele pana Radka Vitešníka. Celou budovou se plně nese hlavní záměr majitelů společnosti – ukázat vše co sklo umí, a to jak v interiéru, tak exteriéru. Celkový vzhled budovy je možné srovnávat s nejmodernějšími funkcionalistickými budovami, u kterých je plně dán do souladu exteriér s návazností na výrobní prostory. Nechybí důraz na originalitu detailu v interiéru. Prezentační prostor budovy upoutá především dominancí vstupní haly, která slouží jako vlastní prostor vzorkovny celoskleněných výrobků. To čím tento prostor upoutá především jsou solitérní sloupy v přední části haly, vytvářející oporu pro první patro s celoskleněnou podlahou. Vlastní sloupy, plnící nosnou funkci, jsou obloženy celoskleněným červeným obkladem, který na sebe upoutává pozornost návštěvníka a přitom plně koresponduje s ostatními celoskleněnými interiérovými prvky. Sklo je ve vzorkovně použito nejen ve formě celoskleněných příček či celoskleněných dveří, ale nechybí ani jeho netradiční využití. Spojovacím prvkem přízemí a prvního patra jsou celoskleněné schody, které vedou k dominantě horního podlaží, a to celoskleněné pochozí podlaze, která dává každému možnost originálního pohledu dolů do vstupní haly. Sklo není ovšem jediným materiálem, který je v interiéru použit. Při dodržení optimálního vzájemného ladění různých materiálů je uvnitř využita kombinace designově zteplujících dřevěných obkladů na stěny, včetně zařizovacích předmětů. Vše laděno do trendově nadčasových kombinací exotických dýh.

Dispoziční řešení

Objekt se skládá ze dvou stavebních částí. Část administrativní o dvou nadzemních podlaží a část výrobní haly o jednom nadzemním podlaží a částečném podzemním podlaží. Hlavní vchod do administrativní části budovy se vzorkovnou je od místní komunikace. Kancelářské prostory jsou vzájemně oddělené celoskleněnými příčkami. Administrativní zázemí se nachází i v prvním patře budovy, ve kterém nalezneme i místnost pro návštěvníky.

Konstrukční a materiálové řešení

Základy novostavby jsou železobetonové - pod výrobní částí s ocelovou konstrukcí jsou patky, pod zděnou nosnou konstrukcí administrativní budovy jsou pasy, kde je výšková terénní nerovnost překonána železobetonovou stěnou na pasu. Základy pod halou výškově ustupují v závislosti na svažitém terénu. Výrobní hala je řešena samostatně jako ocelová konstrukce. Nosný systém tvoří ocelové sloupy a plnostěnné vazníky. Vazničky a pažníky jsou z tenkostěnných pozinkovaných profilů. Halový objekt se skládá ze tří na sebe navazujících hal, z nichž střední je vyšší s ohledem na umístění mostového jeřábu o nosnosti 3,2 t. Střešní plášť hal je z lakovaných TR plechů kotvený na ocelové vazničky. Na plechy je položena parotěsná fólie a tepelná izolace tl. 14cm. Na tepelné izolaci je položena hydroizolační fólie na bázi PVC s výztužnými vlákny šedé barvy. Tepelná izolace i hydroizolace jsou kotveny mechanickými talířovými hmoždinkami k plechům. Součástí střechy jsou pásové světlíky z Al konstrukce s polykarbonátem 10 ST čiré čiré barvy s ventilačními klapkami a čidly proti dešti a větru. Odvodnění střechy je řešeno zaatikovanými žlaby, tvořenými PVC fólií a spádovými klíny v tepelné izolaci. Součástí odvodnění jsou vnitřní PVC svody. Stěnový plášť je tvořen PUR panely tl. 80 mm kladenými horizontálně. Panely tvoří atiku všech hal. Ve stěnovém plášti jsou osazena plastová okna, vstupní dveře a plastová, zateplená, segmentová vrata. Z prostoru haly je vnitřní únikové schodiště do suterénu a dále do volného prostoru. Podsklepená část haly je zděná – monolitická, vrata opět segmentová a dveře plastové. V hale je dispozičně umístěna kotelna a sociální zařízení. Příčky těchto místností jsou sádrokartonové, včetně zavěšeného podhledu.

Zdivo - nosné zdivo administrativní budovy je z bloků porotherm, částečně ze železobetonových sloupů, které přecházení ve ztužující vazníky. V nitřní příčky jsou z příčkovek unipol s tím, že jejich značná část je z již zmíněného skla včetně dveřních křídel. Schodiště - vnitřní schodiště je se skleněnými nášlapy na nerezové konstrukci. Stropní konstrukce - 1.PP haly je z panelů spirilo, strop nad 1. a 2.NP je z keramických vložek miako a POT nosníků. Podlahy - v hale je průmyslová, litá pro zatížení odpovídající výrobě. Podkladní vrstva je betonová na štěrkovém podloží. Podlaha administrativní budovy – podlahové topení zalité anhydritem, nášlapná vrstva je z keramické dlažby nebo zátěžový koberec. Úprava povrchů - vnitřní omítky v administrativní budově jsou vápenné štukové, podhledy sádrokartonové. Vnější omítky jsou vápenocementové, strukturované, s fasádním nátěrem bauxit a keramickým soklem. Stěny hygienických místností jsou obloženy do výšky 2,2 m. Střecha - je dvouplášťová s dřevěnými trámy, bedněním a povlakovou krytinou. Tepelná izolace je volně ložená na stropě pod vzduchovou mezerou, klempířské prvky jsou z titanzinku. Výplně otvorů - všechna okna a dveře včetně prosklených stěn jsou dodávkou investora. Izolace - podlahy v 1.NP jsou opatřeny izolací proti radonu a hydroizolací s vytažením do stěn proti vlhkosti. Zpevněné plochy - vjezd do areálu je ze stávající silnice první třídy novým vjezdem. Před administrativní budovou je zpevněná plocha parkoviště osobních aut. Podél haly je komutace vedena směrem k suterénu haly, kde jsou sklady a garáže osobních aut. Komunikace a zpevněné plochy jsou ze zámkové dlažby do betonu na štěrkovém loži.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Originální výrobní hala se vzorkovnou společnosti VV SKLO s.r.o. je elegantní stavbou, která stojí na stejné linii nejmodernějších staveb současnosti. I přesto, že je umístěna v regionálním prostředí městyse Křižanov na Vysočině nese v sobě duch exklusivní stavby vytvořené z nadčasových materiálů jakým je sklo v kombinaci s kovem a dřevem.

Ocenění

  • Čestné uznání Stavba Vysočiny 2008

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru