Rekonstrukce stokové sítě, Žďár nad Sázavou

Zobrazeno: 2467x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
MajitelSvaz vodovodů a kanalizací Žďársko
ProvozovatelVAS a.s., Žďár nad Sázavou
Hlavní architektAQUA PROCON s.r.o., Brno
Druhý projektantIng. Jan Polášek
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
Druhý zhotovitelINSTA s.r.o., Olomouc

Více o stavbě…

Rekonstrukce kanalizačního sběrače A Žďár nad Sázavou zahrnuje jednak vlastní rekonstrukci sběrače A a jednak výstavbu tří dešťových nádrží. Součástí vlastní rekonstrukce sběrače A byla rekonstrukce vybraných úseků, které nevyhovovaly buď technicky nebo kapacitně, výměnou potrubí ve výkopu ve stávající i nové trase nebo vločkováním polyesterepoxidovou výstelkou včetně přepojení stávajících kanalizačních přípojek. Dále byly realizovány celkem tři dešťové nádrže, které byly navrženy jako průtočné. V návaznosti na výstavbu dešťových nádrží a zkapacitnění částí sběrače byly zrušeny související odlehčovací komory. Zrušeny byly také úseky sběrače A vyřazené rekonstrukcí z provozu.

Město Žďár nad Sázavou má v současné době vybudovanou kanalizační síť, kde páteřní stokou tohoto systému je kanalizační sběrač A vedoucí podél řeky Sázavy, na který jsou postupně napojeny jednotlivé hlavní kanalizační stoky. Kanalizačním sběračem jsou odpadní vody odváděny na čistírnu odpadních vod.

V rámci stavby byly kompletně rekonstruovány úseky kanalizačního sběrače, které byly ve špatném stavebním stavu a vykazovaly hydraulickou nedostatečnost. Úseky kanalizačního sběrače, které byly ve špatném stavebním stavu a byly hydraulicky nevyhovující, byly opraveny vyvložkováním polyesterovým rukávcem. Veškeré stávající přípojky na kanalizační sběrač byly přepojeny. V rámci rekonstrukce byly vybudovány tři dešťové zdrže, které zajišťují ochranu recipientu před znečištěním. Součástí dešťových zdrží jsou odlehčovací komory, odlehčovací stoky, výustní objekty, výtlaky odpadních vod, přípojky vody a NN, příjezdové komunikace a oplocení.Součástí stavby je dále zaplnění nefunkčních stok, zrušení stávajících výustí a odlehčovacích komor, přeložky STL plynovodu a kabelů SATT a vybudování dálkového monitorování a ovládání. Nedílnou součástí stavby jsou i opravy výkopy narušených povrchů.

Obnova stokové sítě Žďáru nad Sázavou 3

Odvodnění sídliště je provedeno gravitačně stokami jednotné kanalizace, které jsou rozděleny do 3 hlavních povodí stok X,W,V. Stoky odvodňující sídliště jsou svedeny do sběrače A, který odvádí odpadní vody ze sídliště na stávající ČOV Žďár nad Sázavou. Na stokách nejsou žádné významné objekty (např. odlehčovací komory, čerpací stanice aj.). Součástí stok jsou typové revizní šachty a spadišťové šachty.

Drenážní systém sídliště Žďár nad Sázavou

Účelem drenážního systému je trvalé udržení hladiny podzemní vody na úrovni, na které nebude způsobovat podmáčení nebo zavlhání stávajících objektů a dále odvedení balastních vod, které byly před rekonstrukcí kanalizace na sídlišti Žďár 3 zaústěny do stokového systému. Drenážní systém byl proveden v celém rozsahu rekonstruované stokové sítě na sídlišti. Drenáž byla položena do společné rýhy s kanalizací. V místech, kde byla již kanalizace po rekonstrukci, byly provedeny propojovací úseky samostatného vedení drenáže. Mimo to bylo provedeno prodloužení některých drenážních větví kolem budov, kde byly ze strany města označeny problémy se zvýšenou vlhkostí. Celý drenážní systém je rozdělen na dílčí povodí. Toto rozdělení v podstatě souhlasí s rozdělením kanalizace na sídlišti, tzn. Skupiny stok V,W,X, pro drenáž jsou to skupiny drenáže D-V, D-W, D-X.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru