Zábradlí schodiště a atria, včetně celkového řešení schodiště radnice, Nové Město na Moravě

Zobrazeno: 2009x

Na stavbě se podíleli

Hlavní projektantIng. arch. Petr Maleř, CSc.
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou

Více o stavbě…

V letech 2002-2003 proběhla v Novém Městě na Moravě nezbytná rekonstrukce stavebně zastaralé a funkčně nevyhovující radnice. Původní radnice neodpovídala nejen vzhledem významu radnice - dominanta města a reprezentativní budova, ale zejména svým vnitřním uspořádáním. Záměrem investora tak bylo opravit tuto starou radnici a přestavět ji na reprezentativní sídlo vedení města, které bude po všech stránkách plně funkčně vyhovující. Právě omezení stávajícími zachovávanými konstrukcemi umožnilo vytvořit uvnitř objektu svébytné charakteristické prostředí, které navozuje určitý vjem jako symbol spojený pouze s touto konkrétní budovou radnice v tomto konkrétním městě.

Podařilo se prokázat, že při radikální přestavbě stávající budovy lze přeorganizovat vnitřní prostor budovy tak, že splní požadavky na umístění celkového požadovaného počtu pracovníků a není potřeba pro tuto kapacitu stavět žádnou další budovu ve dvorní části. Není tudíž nutno stavět, vytápět, uklízet a udržovat další prostory.

Výrazný architektonickým a konstrukčním prvkem radnice je koncepce celkového řešení vnitřního schodiště a kruhového otvoru ve stropní konstrukci jednotlivých podlaží, včetně zábradlí schodiště a atria, a dispozičního řešení, které zcela využívá nejen umělého vnitřního osvětlení, ale pracuje s přirozeným světlem, které sem proniká po celý den prosklenými stěnami a nadsvětlíky, a tak dořešuje prosvětlení poměrně hlubokého půdorysu celé stavby.

Zábradlí je umístěno kolem kruhových otvorů ve stropní konstrukci jednotlivých podlaží. Toto řešení tak umožňuje prostup denního světla do středu historického objektu, kterým má hlubokou dispozici. Tvarový návrh zábradlí používá soudobých principů. Vlastní konstrukce je provedena z leštěného nerezu a horní madlo je ohýbaný bukový profil. Zábradlí schodiště je z důvodu bezpečnosti tvarově vyhnuto směrem ven od vlastního otvoru, což znemožňuje přelézt zábradlí po vodorovných kruhových příčlích. V obdobném provedení je i zábradlí trojramenného schodiště, které obíhá kolem skleněné konstrukce výtahové šachty.

Celé pojetí řešení schodiště přispívá svým dílem k monumentalitě prostoru při zachování a nenarušení původního venkovního vzhledu historické radnice.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru