Výrobní hala EDSCHA, Kamenice nad Lipou

Zobrazeno: 2718x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelIng. Karel Kupec - Studio A, Pelhřimov
MajitelEDSCHA Bohemia s.r.o.
Hlavní architektIng. Karel Kupec - Studio A, Pelhřimov
Hlavní zhotovitelAgrostaving s.r.o., Dačice
Druhý zhotovitelKAJA Project a.s.

Více o stavbě…

Přihlášená stavba - výrobní hala EDSCHA, stojí sebevědomě v centru průmyslové zóny Gabriela v Kamenici nad Lipou.

Cizí firma, jiný rytmus, jiné nároky, jiný způsob jednání a myšlení to vše vyvolalo v Kamenici rozpaky při přípravných a projektových pracích. Dnes kdy stojí samotná hala a haly dceřiných a partnerských firem, které tvoří základ průmyslového parku, dostává toto město jiný rozměr, jiného pozitivního ducha a víru v perspektivní vývoj.

V průběhu výstavby haly EDSCHA a hal dceřiných a partnerských firem získalo urbanistické řešení celé průmyslové zóny ocenění v roce 2002 za II. místo v soutěži průmyslových parků celé republiky. EDSCHA a průmyslový park byly definitivně akceptovány občany Kamenice. Na město padl další úkol, a to rozvinout se i po linii sekundární sféry služeb, bydlení, společenského, kulturního a sportovního života. Je příjemné sledovat rostoucí sebevědomí provinčního městečka, které se nadýchlo čerstvého vzduchu a svižným a sebevědomým krokem jde svou cestou.

Samotná hala firmy je dvoulodní trakt o rozpětí 2 x 25 m a délce 150, kde jižní loď je dvoupodlažní. Příjmová část železobetonové haly je opatřena jeřábem a technologický tok, který produkuje panty a omezovače otevírání dveří téměř do všech automobilů, po průchodu patrem je sveden vertikálou výtahů do expedice spodního podlaží. Důsledně je propracován systém dopravního toku vzhledem k umístění vrátnice, dále pohyb pracovníků, návštěv, propojení s administrativou, stravovací prostory, šatny, atd. Na těchto vazbách je patrný neustálý tvůrčí dialog projektanta a zadavatele. Trochu těžší výraz haly je dán samotnou železobetonovou konstrukcí, která jediná splňovala náročné statické požadavky a levnou technologii obezdívaného pláště. Mírně stylisticky působí prolamování linie atiky, které s průčelím administrativy navozuje podobu rybího těla. Vše však uklidňuje tónová kombinace šedé fasády dle firemního vzorníku. Překvapivě působí interiérová hra hliníkových trub rozvodu vzduchotechniky a klimatizace v samotné výrobě. Též odpočivná terasa uprostřed výroby je prvkem neobvyklým. Administrativa se nepředvádí, avšak užívá nenápadně chladné kombinace žulového kamene, skla, nerezu a světle šedé barvy. Důležitým prvkem v administrativě je umístění velkoprostorových kanceláří okolo centrálního ředitelského křídla. Toto řešení plně navozuje propojení všech funkcí v závodu a nutnost týmově pracovat. Dosud chybí parková úprava předprostoru, která by však měla vzniknout do roka a to stejně uváženým a vyváženým tempem jako vše předcházející.

Přihlásit stavbu jsme se rozhodli vzhledem k významu firmy EDSCHA v regionu a vzhledem k tomu, že samotná stavba je součástí jednotného urbanistického konceptu průmyslové zóny.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru