Obnova domu Husova 12, Jihlava

Zobrazeno: 2446x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelATELIER PENTA v.o.s.
Hlavní investorATELIER PENTA v.o.s.
Hlavní architektIng. arch. Jaromír Homolka
Hlavní projektantATELIER PENTA v.o.s.
Hlavní zhotovitelPodzimek a synové s.r.o., Třešť

Více o stavbě…

Jedná se o obnovu památkově chráněného měšťanského domu. Dům ve své podobě vyniká ojedinělou dochovalostí své zásadní renesanční stavební proměny. Objekt se řadí k nemnoha dochovalým reprezentantům renesančního domu s dvoranou. Sama renesanční fáze výstavby domu byla značně výstavná (honosný portál, kamenické detaily v interieru, hřebínkové klenby). Uplatnění architektonicky progresivního dispozičního typu domu s horním osvětlením středního traktu svědčí o dobrém přehledu jihlavského patriciátu v druhé polovině 16.století a o středoevropských trendech kultury bydlení (Ing.arch.Hauserová - historička umění). Na základě výše uvedené skutečnosti přistoupil investor k obnově daného objektu. V podzemí se nachází renesanční sklepy, které byly zpřístupněny a vytvořena zde zasedací místnost napojená na dvorní přístavbu a vlastní historický dům.

Na 1.nadzemním podlaží do ulice byl obnoven prodejní prostor a podobně i místnost do dvora, v ostatních patrech bylo provedeno dispoziční očištění objektu od novodobých vestaveb tak, aby mohly být prezentovány prvky renesanční a barokní přístavby.

Při obnově byly restaurovány dřevěné stropy, malby z 19.století a řada dalších detailů. Základní dispoziční řešení neumožnilo využít zcela objekt pro bydlení.

Byt byl vytvořen až v posledním podlaží s i vyžitím půdního prostoru. Zároveň s těmito pracemi byla provedena dvorní přístavba v historické stopě původního dvorního křídla. Novodobá přístavba je navržena jako přízemní dřevostavba. Architektonické pojetí výrazným způsobem ctilo historické prvky objektu a tyto doplňovalo novodobými moderními prvky.

Netradičním způsobem jsou řešeny WC a koupelny objektu. Aby tyto instalace zasáhly minimálně do historické části objektu, byla vytvořena pouze jedna stoupací větev, na kterou jsou napojeny veškeré instalace. Hygienická zařízení jsou umístěna do tz. novodobých skříní. Toto řešení umožnilo využít hluboký trakt a zároveň zachovat černé kuchyně v celé budově.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru