Zobrazeno: 3064x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelObec Dobronín
MajitelObec Dobronín
Hlavní architektAQUATIS a.s., Brno
Hlavní projektantIng. Miloš Chobota
Hlavní zhotovitelVHS Jihlava spol. s r.o.

Více o stavbě…

Konstrukční zajímavostí je naprosto neobvyklá, architektonicky moderně řešená a citlivě místěná provozní budova, která je dominantou údolí Zlatého potoka. Rovněž neobvyklé je zakrytí nádrží oběhové aktivace, dosazovacích a uskladňovacích nádrží včetně armaturní komory, železobetonovou deskou na které je udržován travní porost. Důraz je kladen na působivé zakrytí montážních otvorů do pozemní technologické části a to specielně navrženými posuvnými poklopy chráněnými nerez zábradlím. Kolem jednotlivých objektů jsou zřízeny chodníky, částečně obslužná komunikace a nezastavěné prostory jsou osety travou s vysázenými okrasnými keři a stromky.

Stavba ČOV Dobronín je postavena na severním okraji obce Dobronín na pravém břehu Zlatého potoka. ČOV je provedena jako mechanicko - biologická se systémem oběhové aktivace s nitrifikací a simultánní denitrifikací. Aktivace je nízko zatěžovaná s dlouhou dobou zdržení a aerobní stabilizací kalu. Velká výhoda tohoto systému je nízká energetická náročnost, především ve fázi denitrifikace. V provozní budově je umístěno strojní odvodňování kalu, dávkování chemikálií, sociální zázemí obsluhy a velín. Z podzemních objektů jsou to dvě nádrže oběhové aktivace, dvě dosazovací nádrže, jež slouží k separaci kalu a následně k jeho zahušťování a usazování. V prostoru mezi aktivačními nádržemi je umístěna ve velké armaturní chodbě dmychárna a čerpárna. Součástí ČOV jsou též dvě uskladňovací nádrže kalu. Všechny technologické linky jsou řízeny tak, aby byl splněn automatický provoz s přenosem na centrální dispečink. Obsluha jedním pracovníkem v normální denní směně se soustřeďuje pouze na údržbu technologie a objektů.

Celá stavba je provedena za použití moderních a kvalitních stavebních materiálů a na technologii byly použity stroje a zařízení, které odpovídají současné technické úrovni. Toto působivé a konstrukčně spolehlivé a účelné řešení navrhla projektová organizace AQUATIS a.s. Brno.

Obec Dobronín dlouho připravovala záměr výstavby ČOV, která by vyřešila likvidaci odpadních vod a nebyl zatěžován rozpočet obce o poplatky za vypouštění nečištěných vod do recipientu. ČOV Dobronín má pozitivní vliv na životní prostředí. Je zamezeno šíření pachů a hlučnosti strojního zařízení a řeší ekologii ve vodní toku včetně obnovy života v řece, která je též součástí důležitého odběru vody pro úpravu pitné vody na Želivce. Obyvatelé obce se nemusí starat o vyvážení septiků a žump a definitivně je zamezeno vypouštění částečně vyčištěných vod na různých výustích v obci. Financování stavby bylo zajištěno tímto způsobem: 60% dotace z SFŽP, 20% bankovní úvěr, a 20% vlastní zdroje ivestora. Celkové náklady na realizaci stavby včetně vybudování kanalizace činily 39,187 mil. Kč. Z toho na vlastní ČOV bylo použito 25,26 mil Kč.

Na stavbě použitý stavební materiál, byl navržen tak, aby nejlépe splňoval technické požadavky účelnosti a estetiky. Toto platí pro provedenou provozní budovu a terénní uspořádání podzemních objektů. Podzemní části jsou řešeny klasickými železobetonovými konstrukcemi a důraz zde byl kladen na provozní potřeby technologie.

Použitá technologie, tj. oběhová aktivace s nitrifikací a simultánní denitrifikací je osvědčený způsob čištění odpadních vod běžně v poslední době používaný. Citlivě řešená architektura provozní budovy a ozelenění je nenásilným a působivým začlenění do krajiny v obytné části obce. Celé toto zařízení je opatřeno nucenou ventilací a čištěním vzduchu na biofiltru.

Přihlášená ČOV Dobronín do soutěže STAVBA VYSOČINY 2003, vykazuje neobvyklé řešení spočívající v zakrytí veškerých technologických částí ČOV, možnosti čištění vzduchu a odhlučnění a citlivého začlenění do zastavěné krajiny. Je to významná ekologická stavba.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru