Marocké štuky a hliněné omítky, Hotel Horní Dvůr

Zobrazeno: 3615x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelIng. Bc. Radomír Daňhel a Lenka Daňhelová, Brno
ProvozovatelHotel Horní Dvůr
Hlavní zhotovitelIng. Bc. Radomír Daňhel, Brno

Více o stavbě…

Na realizaci řemeslného detailu se dále podílely firmy:

  • družstvo aya, Brno
  • Jan Kaňa, Kobylí
  • Zbyněk Roháček, Bobrová

Investor stavby Hotel Horní Dvůr se rozhodl při realizaci rekonstrukce objektu využívat zejména přírodní materiály. Používá se zde zejména kámen, a to jak z místních zdrojů, tak i z lomu Horní Dvorce, dřevo lokalitě vlastní – dub, smrk, modřín, ale také hliněné omítky a marocké štuky, jež jsou 100% přírodním materiálem, historicky s touto spjaté.

Hliněné omítky jsou realizovány v podstatě ve všech veřejně přístupných prostorách Hotelu Horní Dvůr, zejména v pokojích, na chodbách, v restauraci a v salonku. Použitím tohoto materiálu se docílilo nejen velmi originálního vzhledu, ale také lepšího klimatu, neboť hliněné omítky jsou otevřené vlhkosti, kterou regulují, čímž přispívají ke stabilitě vnitřního prostředí. Díky použitému přírodnímu materiálu, čímž bezesporu hliněné omítky jsou, působí interiéry útulně, vzdušně, příjemně a pozitivně na duševní a fyzickou pohodu.

Pro hliněné omítky byly použity tyto materiály a technologická zpracování:

1) Tierrafino Base - hliněná omítka

Tierrafino Base je stavební materiál na bázi jílu, který je vhodný pouze pro použití v interiérech, s příznivým tepelným vyzařováním. Používá se jako základní omítka, jako krycí (pěnová) omítka a někdy jako svrchní (konečná) omítka. Tato omítka byla nanášena zednickou lžící, ale může být použito i rozstřikovače (omítačka). Skládá se z písku, jílu a případně slámy, které byla při stavbě taktéž použita. Jedná se o čistě přírodní materiály. Hliněná omítka Tierrafino Base neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky ani látky škodící životnímu prostředí a tato je přírodně antistatická. Vzhledem k možnosti nanést vrstvu o tloušťce až 12 mm lze pomocí hliněné omítky Tierrafino Base snadno a rychle vytvářet krásné křivky a hliněné obrazy, které zdobí i interiéry hotelu. Rohy stěn, rohy mezi stěnami a stropem a jiné ostré rohy a hrany lze „změkčit" vyplněním a tvarováním. Všechen odpadový materiál lze znovu použít. Tierrafino Base lze neomezeně recyklovat, protože neobsahuje žádná pojiva, drží spíše mechanicky než chemicky. K vytvoření hliněné omítky je zapotřebí jen malé množství energie. Tierrafino Base je dostupný ve 3 verzích: Base hnědý bez slámy, Base hnědý se lámou a Base červený se slámou. Jejich mícháním je možno získat celou škálu přírodních barev, kterou je možné rozšířit mícháním s Tierrafino Finish a s Tierrafino pigment.

2) Tierrafino Tpaint - omítková barva

Texturový nátěr na omítky pro použití v interiérech ukazující barvy a lesky speciálních jemných písků. Přírodní barvy a lom slunečního světla působí rustikálním dojmem. Nátěr na omítky Tierrafino Tpaint je novátorský a zdravý produkt ze 100% přírodních složek. Barevné provedení nátěru odpovídá existující škále barev omítek Tierrafino - Dover-bílá, Delph-bílá, Roma-okr, NASA-oranžová, Djennn-červená, Ayers Rock, Iquitos-zelená a Gomer-šedá. Krásných barev nátěru Tierrafino Tpaint je dosaženo díky jílům z různých lomů. Nátěr Tierrafino Tpaint lze snadno aplikovat na všechny podklady vhodné pro tento účel. Nátěr se aplikuje štětkou nebo válečkem. Po zaschnutí je nutné povrch jemně otřít vlhkou houbou a otřít měkkým štětcem, z písků tak vystoupí barvy a lesk. Na míchání a ředění se používá voda. Tierrafino Tpaint je otevřený vlhkosti a reguluje vlhkost. Hrubý granulovaný povrch zkracuje ozvěny zvuku. Písky a barevné jíly vytvářejí přírodní odstíny. Nátěr Tierrafino Tpaint je určen pro stěny a stropy v obytných i pracovních interiérech.

3) Tierrafino Lustro - jílový štuk

Lustro znamená lesk. Jemné barevné nuance se objevují v různých variacích v hloubce lesku. Rierrafinem Lustro docílíme elegantních efektů. Je k dispozici v následujících barvách: Dover-bílá, Delphi-bílá, Roman-okr, Nassau-oranžová, Djennné-červená, Ayers rock, Iquitos-zelená a Gomera-šedá. Přírodní, uklidňující barvy, jejichž smícháním můžeme získat nové odstíny. Možnost smíchání s pigmenty Tierrafino nabízí neomezený počet barev.

Aplikace Tierrafino Lustro se provádí, pomocí válečku, štětky nebo zednické lžíce, kterými se nanese přípravek Lustro a povrch se vyleští, aby byl hladký, nikoli lesklý. Po zaschnutí se nanese druhá vrstva a s přestávkami se pokračujte v leštění, dokud nebude dosaženo požadovaného lesku. Tierrafino Lustro lze použít na většinu savých podkladů, jako jsou například sádrové nebo vápenné omítky, latexové nátěry, suché stěny a dřevovláknité desky MDF. Tierrafino Lustro je antistatický, otevřený vlhkosti a reguluje ji.

Marocké štuky jsou využity pro svoje vlastnosti v koupelnách a na sociálních zařízeních restaurace Hotelu Horní Dvůr. Marocký štuk byl také aplikován na původní kamenný sloup a stěnu baru v restauraci. Štuky, které bývají spojovány s restaurováním a s rekonstrukcí původních povrchových úprav, byly právě pro jejich vlastnosti využity i v Hotelu Horní Dvůr. Povrch je jemný, hladký, po finální úpravě mimořádně lesklý a voděodolný.

Pro marocké štuky byly použity tyto materiály a technologická zpracování:

1) Tierrafino Stone Tadelakt - marocký vápenný štuk

Tadelakt Tierrafino Stone je voděodolná lesklá omítka na bázi vápna pro vnější i vnitřní použití, ve formě prášku. Díky síle a vzhledu podobnému mramoru se používá pro koupelny, krby, desky stolů, schodiště, sloupy a jiné ornamentální účely. Tato krásná konečná omítka navazuje na tradiční marocký štuk, tadelakt. Tadelakt, volně přeloženo, znamená „leštit". V tomto případě to znamená, že téměř hotový vápenný povrch je vyleštěn kamenem a do jeho povrchu vetřeno mýdlo Tierrafino Soap. Tierrafino Soap, jehož základem je čistý olivový olej, dodá povrchu lesk a navíc, co je snad ještě důležitější, zajistí trvalou odolnost proti vlhkosti. Z Tierrafino Stone lze zhotovit i podlahy, ale povrch zůstává křehký, takže když zůstanou v podrážce boty drobné kamínky, dojde k jeho poškrábání. Výsledný tvar závisí na fantazii a šikovnosti zhotovitele. Originálního vzhledu se docílilo nedodržením přímých tvarových linií.

Proč by tento detail stavby měla získat nejvyšší odborné ocenění?

Hliněné omítky a marocké štuky propůjčují interiéru příjemný, útulný vzhled a zdravé prostředí. Spolu s dalšími přírodními materiály - dřevěné podlahy, použití kamene a písku a šetrně zrekonstruovanými původními klenbami vytváří použité materiály nezapomenutelný estetický zážitek. Prostory tak dýchají zvláštní atmosférou. Hliněné omítky jsou ekologické zcela zdravotně nezávadné, neobsahující žádné další chemické látky. Byly tak bravurně spojeny nároky 21. století s přírodními materiály při zachování historických prvků, jejichž kořeny sahají až do 16. století.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru