Rekonstrukce budovy ZŠ a MŠ Křižánky24

Zobrazeno: 3467x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelObec Křižánky
MajitelObec Křižánky
ProvozovatelZŠ a MŠ Křižánky
Hlavní projektantIng. Jaroslav Habán
Hlavní zhotovitelStaredo s.r.o., Nové Město na Moravě
Druhý zhotovitelLevel Hlinsko spol. s r.o

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Objekt základní školy v obci Křižánky je lokalizován v největší památkové rezervaci v kraji Vysočina. Přestože samotná budovy školy není památkové chráněna, přesahuje stáří hlavní budovy 100 let. Novější je pouze zadní přístavba z druhé poloviny 20. století. Umístění budovy v památkové rezervace i stáří hlavní budovy sehrálo výraznou roli při návrhu rekonstrukce budovy, volbě materiálů i návrhu celkového vzhledu objektu. Současně s podmínkou zachování historického vzhledu budovy bylo nutné připravit projekt rekonstrukce tak, aby budova plnila svůj hlavní účel a to vzdělávaní žáků 1. – 5 . ročníku základní školy a předškolní výuku dětí v mateřské škole. Kromě dvou učeben se v objektu nachází také školní jídelna, kuchyně a multifunkční učebna převážně využívaná pro sportovní aktivity žáků. Vnitřní úpravy budovy bylo proto nutné navrhnout tak, aby škola vyhovovala stávajícím přísným předpisům. Předmětem komplexní rekonstrukce byly vnější i vnitřní úpravy objektu. Především vnější úpravy budovy bylo nutné realizovat v souladu s podmínkami státní památkové péče. Bylo potřeba také sladit původní hlavní budovu s novější přístavbou. Bylo nutné, aby rekonstruovaný objekt takzvaně zapadl do okolní převážně památkově chráněné zástavby.

Architektonické řešení

Budova má jedno podzemní a dvě nadzemní užitná podlaží. Objekt se skládá z hlavní (historické) části a menší přístavby pocházející z druhé poloviny 20. století s původní kotelnou a ložnicí pro MŠ. Před zahájením rekonstrukce byla budova školy ve velmi špatném stavu. V mnoha směrech pak budova nevyhovovala požadavkům krajské hygienické správy. Bez nutných oprav by dlouhodobě nebylo možné využívat budovu pro svůj účel.

Dispoziční řešení

V přízemí objektu se nachází vstupní chodba, učebna mateřské školy s šatnou a sociálním zařízení a školní kuchyně s jídelnou. V zadní části se nachází zázemí pro kuchařku se sociálním zařízením, skladem a plynovou kotelnou. V mezipatře se nachází učebna I. třídy. V druhém podlaží se nachází učebna II. třídy, multifunkční učebna, ředitelna a sociální zařízení. Následuje podkroví s půdou. Budova je částečně podsklepena. Celá budova je pokryta signálem WIFI. Ve všech učebnách je k dispozici připojení k LAN. Velká učebna disponuje interaktivní tabulí. Všechny učebny jsou vybavené dataprojektory.

Konstrukční a materiálové řešení

Rekonstrukce objektu se dotkla jak venkovního vzhledu budovy, tak vnitřních prostor. Venkovní úpravy zahrnovaly především výměnu dveří a oken, výměnu střešní krytiny, opravu a nátěr fasády a odvodnění základů. Okna i dveře hlavní budovy jsou dřevěná, střešní krytina byla vyrobena z falcovaného hliníkového plechu. Součástí úprav bylo i zateplení fasády přístavby. Vnitřní úpravy zahrnovaly především výměnu elektroinstalace, vodoinstalace, nové vnitřní omítky, podlahy a také instalaci ústředního topení včetně změny vytápění z uhlí na plyn. Nově bylo instalováno také sociální zařízení včetně obkladů. V hlavní budově byl zateplen strop. Rekonstrukce se dotkla také školní kuchyně, která byla rozšířena a zmodernizována. V prostoru bývalé uhelny vzniklo zázemí pro kuchyni.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Rekonstrukce budovy základní školy v obci Křižánky je unikátní především z pohledu všech podmínek a okolností, za kterých vznikla. Bylo nutné dodržet podmínky státní památkové péče a zároveň upravit vnitřní prostory školy tak, aby škola vyhovovala všem podmínkám pro vzdělávání žáků na začátku 21. století. V realizovaném projektu se podařilo optimálně skloubit uvedená hlediska. Budova školy zapadá do prostředí památkové rezervace, zároveň vnitřní prostory poskytují moderní prostředí pro výuku žáků.

Ocenění

  • CENA HEJTMANA

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru