Domov důchodců Onšov - přístavba ubytovací části

Zobrazeno: 2611x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelKraj Vysočina
MajitelKraj Vysočina
ProvozovatelDomov důchodců 0nšov
Hlavní architektIng. arch. František Fical, Lásenice
Hlavní projektantIng. František Zajíc, Pacov
Hlavní zhotovitelSTARKON JIHLAVA CZ a.s., Jihlava

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Objekt Domova důchodců v Onšově je situován v místním zámku, který stojí na místě někdejší tvrze. Do podoby, jaká se v hlavních rysech dochovala dodnes byl zámek dobudován v roce 1787. Budova je podélná, orientovaná na východ s patrovým rizalitem, krytá mansardovými střechami. V Ústředním seznamu kulturních památek ČR je veden pod č.34514/3-3182. Objekt se nachází přímo v centru obce Onšov v architektonicky velmi nesourodé zástavbě. Nelze zde hledat určující kritéria a dominantním prvkem je zde právě objekt stávajícího zámku.

Architektonické řešení

Záměrem investora bylo dokončit dostavbu hlavní budovy v celém rozsahu dle původní zpracované studie z roku 1995. Dostavba je dvoupodlažní – přízemí a obytné podkroví. Úrovně podlah jsou srovnané se stávajícími podlahami v objektu zámku tak, aby celek byl bezbariérový. Architektonické řešení respektuje původní schválenou studii a dostavba je hmotově i výrazově přizpůsobena původnímu objektu. Střecha je provedena jako mansardová, podkroví je obytné. Dostavba je realizovaná na dvoutraktovém přízemním objektu prádelny, sušárny a krytého vjezdu k výtahu. Věžový objekt spojovacího a únikového schodiště je přistavěn těsně k mohutnému výstupku ve tvaru opěrného pilíře uprostřed jižní fasády stávajícího přízemního objektu zásobovacího vjezdu a prádelny.

Dispoziční řešení

V každém podlaží jsou umístěny 4 pokoje pro obyvatele domova. V centru dispozice jsou navržena sociální zařízení, vždy pro 2 pokoje společná. Řešení je v souladu s požadavky vyhl.č.369/2001 Sb. tak, aby mohlo být plnohodnotně využíváno osobami s omezenou schopností pohybu. V úrovni přízemí je půdorys rozšířen o prostory nového sociálního zařízení pro zaměstnance (WC s předsíňkou pro kuchyni, WC s předsíňkou pro ostatní personál a úklidová komora). Strop této části je využíván jako pochůzná terasa pro obyvatele 2.NP. Ve stávajícím průjezdu v suterénu je realizována dostavba WC (v provedení pro osoby s omezenou schopností pohybu) a provozní sklady. Ostatní místnosti v 1.PP se nemění a i nadále jsou využívány jako prádelna, sušárna a příruční sklad.

Konstrukční a materiálové řešení

Obvodové konstrukce jsou klasické zděné z cihelných bloků. Střední zeď v suterénu objektu je zesílena pečlivým zazděním stávajících zaklenutých otvorů. Pod novým zdivem vyššího podlaží jsou položeny pozední železobetonové věnce vyztužené tak, aby účinně roznášely zatížení od vrchní stavby. Nad 1. NP jsou položeny další železobetonové věnce, které představují základ pro ocelové svařované lichoběžníkové uzavřené rámy v podkroví. Stropní deska je nesena ocelovými trapézovými plechy s výztuží. Krov je dřevěný, s hlavním nosným ocelovým rámem, který zajišťuje uvolnění dispozice. Krytina je shodná jako na hlavním objektu zámku, tedy měděný plech. Fasáda je omítaná, hladká, štuková. Okna jsou dřevěná s odlehčeným lepeným profilem, zasklená izolačním dvojsklem. Členění oken odpovídá členění oken v původním objektu.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Stavba citlivě řeší problém navýšení ubytovacích kapacit stávajícího Domova důchodců, při respektování náročných požadavků zástupců památkové péče týkajících se památkově chráněného objektu.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru