Bytové domy VM1, VM2, VM3, Velké Meziříčí

Zobrazeno: 3055x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelAGSTAV TŘEBÍČ a.s., Třebíč
Hlavní architektKV projektstav, spol. s r.o., Třebíč
Hlavní projektantIng. arch. Uchytilová
Hlavní zhotovitelAGSTAV TŘEBÍČ a.s., Třebíč

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Novostavba bytových domů VM1, VM2, VM3 je situována v obytném komplexu bytových domů v západní části města Velké Meziříčí – lokalita Hliniště. Domy se nacházejí v severní části obytného komplexu na horní hraně jižního svahu. Svou podélnou osou jsou orientovány ve směru západ – východ. Celá lokalita navazuje na stávající obytnou zástavbu. Dopravně je napojena jak ze základní silniční sítě, tak i z místní komunikační sítě. Bytové domy tvoří třípodlažní souvislou zástavbu, zastřešenou sedlovými střechami v několika výškových úrovních.

Architektonické řešení

Architektonické řešení vychází z polohy domu, z jeho jasné orientace na jižní stranu, která se otevírá do údolí řeky Balinky. Proto jižní průčelí je opatřeno soustavou balkónů a teras, koncipovaných tak, aby byly dobře obyvatelné. Plastický je také západní a východní štít, který umožní dobrý výhled do okolí domu. Bytové domy sestávají ze třech samostatných objektů a o třech nadzemních podlaží, podkroví, podstřeší a jedním podzemním podlažím. Výškově jsou vstupy do objektu řešeny tak, že respektují stávající terén. Stoupají proto směrem východním o konstantní výšku 0,4 m na objekt. Domy jsou uzavřeny sedlovými střechami, fasády jsou poměrně členité.

Dispoziční řešení

Bytové domy VM1, VM2, VM3 jsou rozděleny v nadzemní části do třech samostatných vstupů. V podzemním podlaží bytových domů se nachází garáže, vstup, kočárkárna, sklepy. Nadzemní podlaží jsou určena pro bytovou potřebu vlastníků bytových jednotek. V podkroví a podstřeší se nachází mezonetové byty s terasou. Celkový počet bytových jednotek je 32. Skladba bytů se skládá z kategorií 1+kk, 3+1, 3+kk a 4+kk. Přístup osob s omezenou schopností pohybu do bytových domů je řešen zčásti jako bezbariérový pomocí plošiny, která překonává rozdíl jednoho schodišťového ramene.

Konstrukční a materiálové řešení

Svislé nosné konstrukce: nosný systém je tvořen podélnou stěnou z keramického zdiva POROTHERM. Obvodové zdivo je z keramických tvárnic POROTHERM 44 P+D, mezibytové příčky z AKU cihel. Dělící příčky jsou provedeny tradiční technologií z materiálů POROTHERM. Vodorovné stropní konstrukce: stropní kce je železobetonová monolitická stropní deska o tl. 225 mm. Konstrukce střechy – střešní plášť je tvořen sedlovou střechou, krov je ocelo-dřevěný tvořený nosnými dřevěnými krokvemi, uloženými na systému podélných ocelových vaznic. Výplně otvorů – okna jsou bílá plastová, typu DECEUNICK, venkovní dveře jsou bílé se samozavíračem.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Podnikatelský záměr investora AGSTAV TŘEBÍČ a.s. byl vybudovat v západní části města Velké Meziříčí tři bytové domy, které by zabezpečily vzrůstající požadavky obyvatel města na bydlení jak standardního, tak i nadstandardního bydlení spojeného s moderní architekturou. Bytové domy jsou součástí nově koncipovaného obytného souboru prostoru města Velké Meziříčí, který bude v dalších etapách dobudován komunikačně i sadově tak, aby v konečné fázi byl výkladní skříní Velkého Meziříčí.

Ocenění

  • Čestné uznání Stavba Vysočiny 2008

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru