Vzdělávací centrum, Křižánky

Zobrazeno: 2617x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelObec Křižánky
MajitelObec Křižánky
Hlavní architektIng. Hana Bukáčková, Nové Město na Moravě
Druhý architektUNI PROJEKT, Žďár nad Sázavou
Hlavní zhotovitelTS služby s.r.o., Nové Město na Moravě

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

V původně přízemní objekt č. pop. 126 se nachází v centrální části obce Křižánky – uprostřed zastavěného území obce, v sousedství kostela, školy, školky a obecního úřadu. Obec Křižánky se nachází v CHKO Žďárské vrchy na úpatí hlavního hřebene dominantou Žďárských vrchů vrchem Devět skal. V obci je největší památková rezervace v kraji Vysočina. Objekt s rezervací těsně sousedí. Obec Křižánky je významným turistickým centrem. V okolí Vzdělávacího centra je dětské hřiště, několik parkovacích míst. Připravuje se projekt na výstavbu parku mezi Vzdělávacím centrem a budovou obecního úřadu Realizací projektu získala obec prostory pro aktivity, vzdělávání a školení místních občanů. Projekt byl spolufinancován ze strukturálních fondů EU a to v rámci Společného regionálního operačního programu.

Architektonické řešení

Na původní objekt s rovnou střechou, která neodpovídala stylu staveb nacházejících se v obci, byla umístěna sedlová střecha s tradičním sklonem a podélně umístěným hřebenem. Ve střední části jsou umístěny dva vikýře po obou stranách střechy. V zadní části stavby je kovové schodiště pro únikový východ. Nástavbou došlo k významnému zlepšení vzhledu nemovitosti ve středu obce. Stavba přirozeně zapadá do okolní zástavby, nepůsobí rušivým dojmem. Přesto se stala přirozenou dominantou obce.

Dispoziční řešení

Vzdělávací centrum bylo postaveno v nástavbě objektu. V prvním podlaží se nachází prodejna smíšeného zboží a vstupní prostory centra se schodištěm, menší skladovací místností a nástupní stanicí výtahové rampy. Prostory nástavby jsou členěny podle způsobu využití na společné hygienické zařízení, malou studovnu vybavenou počítači s připojením k síti Internet, učebnu pro schůzky menších skupin vybavenou kuchyňskou linkou a velký sál s kapacitou 60 osob. Studovna, učebna i hlavní sál jsou samostatně přístupné z vnitřní chodby nebo schodišťové haly. Velký sál a učebnu je možné díky mobilní dělící příčce v případě potřeby spojit do jednoho většího prostoru. Každou z uvedených místností je možné samostatně vytápět. Objekt disponuje bezbariérovým přístupem již od chodníku v okolí stavby. Součástí objektu je výtahová rampa a sociální zařízení pro imobilní.

Konstrukční a materiálové řešení

Svislé konstrukce jsou z plynosilikátu, schodiště železobetonové kryté dlažbou, podlahy jsou z dlažby nebo lamel. Okenní výplně jsou z plastu, dveře lamino. Krov je řešen jako dřevěný vaznicový. Podhledy jsou ze sádrokartonu se zateplením. Střešní krytina je z potahovaného profilovaného plechu. Únikové venkovní schodiště vede z velkého sálu.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru