Rekonstrukce a výstavba stadiónu FC Vysočina Jihlava – I. etapa, Jihlava

Zobrazeno: 4270x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPSJ, a.s., Jihlava
Hlavní investorStatutární město Jihlava
Druhý investorKraj Vysočina
ProvozovatelFC VYSOČINA JIHLAVA, a.s., Jihlava
Hlavní architektIng. arch. František Šmédek, Brno
Hlavní zhotovitelStavby silnic a železnic, a.s., Praha
Druhý zhotovitelPSJ, a.s., Jihlava

Více o stavbě…

Cílem projektu modernizace fotbalového stadionu FC Vysočina Jihlava je přizpůsobit současné sportovní zařízení nárokům nejvyšší fotbalové soutěže v ČR. Jedná se především o vytvoření kompletního zázemí klubu a rovněž zázemí diváků odpovídající požadavkům soutěže. Přihlašovaná stavba je úvodní etapou této modernizace a zahrnuje výstavbu tribuny pro 2 428 diváků a přilehlé rohové věže se zázemím a parkoviště se 130ti parkovacími místy.

Urbanistické řešení

Stadion je situován severozápadním směrem cca 10 min. chůze od historického jádra města Jihlavy a jeho pozemek je vymezen ulicemi Jiráskova a Evžena Rošického. Areál stadionu uzavírá lokalitu bytových domů s dostatkem městské zeleně. Z dopravního hlediska je areál snadno dostupný z dálničního přivaděče dálnice D1. Realizovaná etapa vytváří novou prostorovou i výškovou dominantu v rámci blízkého okolí i v rámci městského celku. Dvě rohové věže výrazné červené barvy jsou ještě podpořeny vertikálami osvětlovacích stožárů. Tyto prvky pak vytvářejí výrazné orientační body v dálkových pohledech na město nejen za dne, ale taktéž za tmy, kdy je v provozu umělé osvětlení stadionu.

Architektonické řešení

Objekt tribuny je navržen v duchu moderní architektury, je použito technicistní ocelové konstrukce, která je vhodně zjemněna plachtovým zastřešením. Systém a tvar zastřešení je hlavním nositelem netradičního výrazu objektu. Ocelová konstrukce tribuny je ze žárového pozinku, plachtová střecha bude v barvě bílé. Sedačky jsou v kombinaci barev bílé (RAL 9003) a červené (RAL 3000). Objekty rohových věží jsou navrženy v souladu s tvarem tribuny půdorysného tvaru trojúhelníku se zaoblenou stranou. Opláštění je řešeno plechovým obkladem. Zastřešení je navrženo pomocí ploché střechy. K objektu rohové věže přiléhá ocelový stožár nesoucí umělé osvětlení hrací plochy. Objekt je navržen s plechovým obkladem včetně zateplení v barvě červené. Výplně otvorů navazující na vnější prostředí budou v barvě šedé (eloxovaný hliník). Stožáry nesoucí umělé osvětlení budou ze žárového pozinku.

Dispoziční řešení

Tribuna je rozdělena na 4 sektory, které jsou vzájemně děleny schodištěm. Počet sedaček v jednotlivých řadách sektorů je 28 resp. 29, část nad vstupem má v řadě 16 sedaček. Přístup na tribunu je řešen tak, že každý sektor má vlastní vstup. Rohová věž BC plní funkce vstupu na tribunu „C", sociálního zázemí pro diváky, bufetu, kancelářskských prostor fotbalového klubu a ubytovny pro fotbalové hráče. Rohová věž CD má kromě sociálního zázemí diváků a vstupů na tribunu „C", prostor pro policii a bezpečnostní agenturu, byt správce stadionu a také ubytovací kapacitu pro hráče FC Vysočina, kteří nejsou z Jihlavy.

Konstrukční řešení, materiály

Pochozí část tribuny je řešena z železobetonových prefabrikovaných stupňů, na které jsou kotveny jednotlivé sedačky pro diváky. Rohové věže - jedná se o zděné šestipodlažní budovy s půdorysným atypickým trojúhelníkovým tvarem. Opláštění je řešeno plechovým obkladem. Zastřešení je navrženo pomocí ploché střechy. Ocelové stožáry umělého osvětlení jsou tvořeny atypickou příhradovou konstrukcí.

Zrealizováním úvodní etapy modernizace stadionu FC Vysočina Jihlava byl vytvořen základ pro sportovní činnost klubu na úrovni naší nejvyšší fotbalové soutěže. Investiční náklady činily 180 mil. Kč.

Ocenění

  • Čestné uznání

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru