Zobrazeno: 2600x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelVHS Vysočina, a.s.
MajitelObec Želetava, Želetava
Hlavní projektantVEGAspol v.o.s., Brno
Hlavní zhotovitelVHS Vysočina, a.s.

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Stavba „Kanalizace a ČOV Želetava" řeší odkanalizování obce odílnou kanalizací a výstavbu nov é čistírny odpadních vod (dále jen ČOV) v souladu platními právními předpisy s příhlédnutím v době realizace novým normám EN. Při řešení vychází z parametrů pro „ČOV pro více než 500 EO". ČOV je situována je na pravém břehu toku Želetávka (mimo jeho ochranné pásmo), kanalizace je situována po celé obci.

Architektonické řešení

Budova ČOV, ve které je umístěno mechanické předčištní, je navržena jako jednopodlažní objekt s částečně využitým podkrovím se sedlovou střechou. Architektonické řešení kombinuje tvarosloví a materiály lidové architektury – prostá hmota budovy vykreslená v bílém omítnutém zdivu a pálené střeše z bobrovek je oživena prodloužením kamenných zdí a vysunutím severozápadního štítu. V interiéru mechanického předčištění jsou přiznány dřevěnné kleštiny, vstup do objektu je zastřešen prodlouženou částí krovu.

Dispoziční řešení

Objekt je navržen jako jednopodlažni nepodsklepení budova s částečně využitím podkrovím v prostoru nad zázemím provozního objektu. Místnost mechanického předčištění zabírající větší část budovy sousedí se šatnou obsluhy, na kterou navazuje WC, sklad a velín s rozvaděči NN. Do šatny a velínu je navržen i samostaný vstup z venkovního prostoru.

Kanalizace je řešena jako oddílná jak s gravitační kanalizací o průměrech DN 250 a DN 300, tak i výtlaky s celkem sedmi čerpacími stanicemi (dále jen ČS). Rozvody byly realizovány prakticky po celé obci včetně veřejné části přípojek.

Konstrukční a materiálové řešení

Kanalizační stoky byly provedeny z materiálu kamenina DN 300 v délce 2 049,50 m převážně v silnici I.třídy I/38, v místních komunikacích z potrubí z plastických hmot DN 300 v délce 697,50 m a DN 250 v délce 563,00 m vždy v materiálu hlavní stoky, tedy kamenina nebo plast.

Celkem 7 ČS byly provedeny plastové o průměrech 1,5 m anebo 2,0 a hlouby dle množství přitékajících odpadních vod. K těmto čerpacím stanicím bylo provedeno celkem 205,0 m přípojek NN. ČOV byla navržena a provedena jako mechanicko-biologická se systémem oběhové aktivace s nitrifikací, simultánní denitrifikací a anoxickým selektorem. Aktivace je nízkozatěžovaná s dlouhou dobou zdržení a aerobní stabilizací kalu. Na nátoku do ČOV je umístěna čeprpací stanice ČOV, ze které jsou vody čerpány do prostoru mechanického předčištění, tedy storjně stírané česle o průlinách 10 mm, dále vertikální lapák písku Ø600 MM a nakonec do selektroru, kde je odpadní voda míchána míchadly. Poté voda opouští prostor budovy a natéká do oběhové aktivační nádrže s jemnobublinými elementy, poté do dosazovací nádrže a odtud přes měrný objekt do recipientu Želetavky. Usazený kal je z dosazovaný nádrže čerpán do uskladňovací nádrže kalu, odkud je odvážen fekálním vozem ke dalšímu zpracovaní. Mimo to je ČOV vybaveno jímkou pro dovážené odpadní vody fekálem (žumpy, septiky) a povodňovou čerpací stanicí, která má zaručit odtok vyčištěných vod v případě zatopení výtoku ve výústním objektu. ČOV je samozřejmě vybavena v obtokem pro případ odpojení ČOV z provozu.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru