Rekonstrukce vstupní části kulturního domu, Nové Město na Moravě

Zobrazeno: 2265x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
MajitelMěsto Nové Město na Moravě
ProvozovatelNovoměstská kulturní zařízení
Hlavní architektIng.arch. Pavel Maleř, CSc.,
Druhý architektIng.arch. Pavel Maleř
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou

Více o stavbě…

Urbanistické, architektonické a výtvarné řešení

Nevyhovující stav kulturního domu je navržen k postupné rekonstrukci v několika etapách s výhledem konečného řešení, které bude vyhovovat jak po technické a estetické stránce, tak zejména po stránce provozní. Výsledné řešení by mělo umožňovat variabilitu provozu, která bude vyhovovat požadavkům na sloučení nebo naopak oddělení jednotlivých provozních celků podle konkrétních požadavků na jednotlivé akce a umožní samostatnou provozuschopnost každého jednotlivého funkčního celku v potřebné otevírací době bez jakékoli další nezbytné souvislosti s ostatními funkčními celky.

Výsledkem postupné celkové rekonstrukce by neměl být objekt jako souhrn jakýchsi dílčích oprav, ale vytvoření nového charakteristického výtvarného prvku v rámci města.

U vstupu do objektu je již v této první etapě realizované reprezentační schodiště doplněné skleněným invalidním výtahem -k odlehčení dojmu a zajištění maximálního přístupu světla je nad tímto prostorem umístěn střešní světlík. Toto schodiště, které je vysazeno z objektu, tvoří výtvarný plastický prvek, který nejenom člení původní fádní plochu fasády, ale je současně prvkem, který dojmově charakterizuje právě tento z hlediska města významný solitérní objekt. Jako signální orientační prvek v rámci města je tato representační hala osvětlena přes noc.

Stavebně technické řešení 1.etapy

Technicky i nevyhovující zastaralá fasáda z boletických panelů, která byla na konci své životnosti, byla nahrazena předsazenou hliníkovou prosklenou fasádou. Členění fasády, výběr hliníkových profilů a zvolená barevnost podporují horizontalitu objektu. Nová hmota schodiště zvýrazňuje hlavní vstup do budovy. Fasáda je oživena žlutým a bílým rastrovým potiskem některých skel a za křivkou schodiště je přerušena výraznou žlutou zdí s šikmým oknem, sledujícím sklon schodiště, která objekt opticky rozděluje na dvě části. Ve vazbě na opravu fasády byla provedena úprava hlavního vstupu do objektu tak, aby univerzálně vyhovovala provozním požadavkům a případným dalším stavebním úpravám v budoucnu uvnitř objektu. Ve schodišťové hale je umístěno schodiště doplněné novým proskleným invalidním výtahem, který zajišťuje přístup invalidních občanů do zařízení kulturního domu umístěných v patře, jsou navrženy dva samostatné vstupy do obou částí budovy, které jsou touto halou propojeny a mohou dle potřeby fungovat společně či nezávisle na sobě. Ve vazbě na úpravu vstupu byly provedeny související úpravy přístupového schodiště a chodníku, který zajišťuje bezbariérový přístup k hlavnímu vstupu.

Osazení nového výtahu ve vstupní části do objektu bylo řešeno včleněním výtahové šachty do stropnicových polí. Výtahová šachta byla osazena na krabicovém železobetonovém základě, jehož vnitřní líc bude tvořit ocelový keson. Nové železobetonové schodiště vedle vstupní části do objektu bylo osazeno na základ ve stávající budově, na obloukovou železobetonovou stěnu, na nově vybudovanou zděnou stěnu mimo stávající objekt, která podpírá podestu a na nový železobetonový rám mezi schodištěm a zádveřím, přilehlým k restauraci. Vlastní konstrukce schodiště přechází mezi dvěma dilatačními celky, není však z technických a ekonomických důvodů dilatována vzhledem k tomu, že podstatně levnější variantou je oprava případné trhlinky po dotvarování objektu (bylo investorem odsouhlaseno při projednání akce).

Nové zastřešení této části je provedeno železobetonovou deskou, která bude ve vodorovném směru přichycena k stropnicím budovy a přenáší vodorovné silové účinky do stávající konstrukce. Touto úpravou je zajištěna stabilita přistavované části, jejíž zděná stěna je pro svislý směr oddilatována. Sloup na druhé straně zděné stěny je železobetonový a je přibetonován do zazubené zděné spáry. Také na druhé straně přistavované části je monolitický železobetonový sloup, ten však je probetonován se sloupem vnitřním a tedy s vnitřním železobetonovým rámem. Předsazený obvodový plášť je založen na nově zřízený základový trám z pohledového betonu, který je osazen na stávajícím pasu a přikotven k nosné konstrukci objektu ocelovými nosníky, skrytými v podlaze. Pro osazení trámu byla odbourána část stávajícího soklu (základu) po obvodu budovy. Stěny vstupních zádveří jsou obloženy světle šedou tryskanou žulou.

Nové vnitřní příčky, bočnice a spodní strana schodišťové desky jsou omítnuty a žlutě natřeny. Podhledy ve schodišťové a vstupní hale - sádrokartonové, bílý nátěr, se zapuštěnými svítidly. Nová část stropu nad novým schodištěm - bílá omítka. V rámci podhledu jsou ve vstupní a schodišťové hale za zádveřími zapuštěny vzduchové tepelné clony.

Odkryté prvky stávající stropní konstrukce ve schodišťové hale jsou opatřeny černým nátěrem a obloženy nerezovým preforovaným plechem. Parapety podél prosklené fasády - obklad světle šedou leštěnou žulou.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru