Rekonstrukce a dostavba MŠ, Přibyslav

Zobrazeno: 2483x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
MajitelMěsto Přibyslav
ProvozovatelMateřská škola Přibyslav
Hlavní architektIng. arch. Pavel Maleř, CSc., Pardubice
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou

Více o stavbě…

Urbanistické a architektonické řešení

Na základě studie rozboru stavebního stavu a provozního schématu dvou mateřských škol v Přibyslavi bylo rozhodnuto, že ekonomicky i provozně je výhodnější dostavět jednu mateřskou školu na plnou požadovanou kapacitu dětí a provoz v druhé stavebně nevyhovující budově zrušit. Mateřská škola je umístěna na pozemku, který vyhovuje jak po stránce své velikosti a orientace ke světovým stranám a dostatečnou vzdáleností od zdrojů hluku a znečištění. Urbanistické řešení dostavby navazuje na stávající objekt mateřské školky. Nové objekty mají vždy krajní rohový trakt navržen půdorysně do špice, je zvýšený a krytý šikmou střechou. Dostavba a nový pavilon rozšiřují celý areál školky. Ke stávající budově byl přistavěn přízemní jednotřídní pavilon. Samostatně byl postaven dvoutřídní dvoupodlažní pavilon spojený krytým chodníkem s hospodářskou částí stávajícího objektu. Vzhledem k tomu, že se jedná o zařízení pro výchovu dětí, bylo zvoleno odpovídající výtvarné pojetí včetně poměrně výrazné barevnosti. Nové objekty jsou tvarovány do formy špice a to jak půdorysně, tak zalomeným tvarem střech - tato špice je určitým symbolem začátku životní dráhy dětí a startu do budoucna.

Stavebně technické řešení

Nosnou konstrukci dostavby a nového pavilonu tvoří svislé nosné a obvodové zděné stěny z cihel Porotherm a železobetonové monolitické sloupy a průvlaky. Vodorovné nosné konstrukce stropu nad přízemím pavilonu "C" jsou provedeny z keramobetonových nosníků a keramických vložek. Překlady nad okna jsou ze systému Porotherm a monolitické železobetonové. Stropní konstrukci v posledním podlaží tvoří sádrokartonové desky s tepelně - izolačním systémem. Nosnou konstrukci plochých střech tvoří železobetonové monolitické desky ve sklonu střešního pláště a trámy. Desky přesahují přes líc obvodového zdiva. Krytina střech je povlaková a je položená přímo na betonové desce. Na střeše jsou osazeny světlíky. Nové obvodové stěny v přízemí jsou vyzděny z cihel Porotherm. U jednopodlažního pavilonu "B" je pod vrcholem střechy zděný pilíř z cihel. V části šikmého sklonu stropní desky v ostrém zvýšeném rohu jsou obvodové stěny provedeny jako železobetonový pilíř. Schodišťová ramena a mezipodesty jsou z monolitických železobetonových desek. U dvoupodlažního pavilonu "C" je z vnější strany zateplovací systém. Nové venkovní omítky jsou ve dvou barevných odstínech. Sokl je proveden ze speciální soklové omítky. Před okny s nízkými parapety jsou umístěna zábradlí. Okna a vstupní dveře jsou provedeny dřevěné - systém EUROOKNA s různým členěním, parapety jsou obloženy keramickým obkladem s přetažením na stěny. Vnitřní dveře jsou typové. Schodišťové zábradlí je nerezové. Podlahy jsou laminátové plovoucí, koberce a dlažby. V pavilonu "C" je umístěn malý nákladní výtah. V prostorech stávající školky byly provedeny úpravy pouze v hospodářském pavilonu. Došlo k přemístění kotelny a zřízení sborovny pro učitelky.

Nosná konstrukce spojovacího chodníku mezi hospodářskou částí stávající budovy školky a novým pavilonem "C" je ocelová. Krytina je plechová.

Pro příjezd požárních vozidel byla vybudována příjezdová komunikace, která slouží zároveň jako chodník pro přístup k novému pavilonu.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru