Polyfunkční objekt Cyrilometodějská, Třebíč

Zobrazeno: 2301x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelVESAS s.r.o., Třebíč
Hlavní architektIng.Arnošt Fabík, Třebíč
Hlavní zhotovitelVESAS s.r.o., Třebíč

Více o stavbě…

V roce 1990 zahájila svoji činnost stavební firma bratří Bohumila a Petra Bobkových. Od roku 1990 až do dnešní doby se rozvinula do dnešní podoby a zaměstnává přes padesát zaměstnanců. V roce 1994 jsme zakoupili od restituentů zchátralý areál na komunikační tepně Třebíče, která se stala pěknou obchodní třídou.V průběhu let 1994 -2004 jsme celý areál zrekonstruovali a opravili. Od roku 2003 jsme začali připravovat realizaci nového sídla firmy, které jsme pojali velkoryse jako polyfunkční dům.

Urbanistické řešení

Vzhledem k tomu, že v budově měla sídlit naše stavební firma, chtěli jsme , aby tato stavba byla naší dobrou vizitkou. Neponechali jsme proto návrh jen jednomu projektantovi, ale připravili jsme honorované výběrové řízení na studii objektu.Pečlivě jsme zvážili všechny důležité funkce a své požadavky předali dvěma architektům a jednomu stavebnímu inženýrovi, o němž jsme měli dobré reference.Základním kritériem bylo hmotové uspořádání objektu a jeho začlenění do okolní městské zástavby, především do vazby na dva sousední objekty. (školu a dvoupodlažní dům). Právě toto kritérium se stalo rozhodujícím pro výběr třebíčského projektanta ing.Arnošta Fabíka, který dokázal budovu začlenit do okolní zástavby a dal jí nadčasový architektonický náboj.

Architektonické řešení

Architektonické řešení samotné stavby mělo zdůraznit solidnost a kvalitu stavební firmy, která v ní sídlí a mělo odrážet i vlastní zaměření firmy na tradiční zděnou výstavbu. Ing.Fabík se zhostil svého úkolu, dle našeho názoru, velice kvalifikovaně a dokázal navrhnout budovu dominantní, plnou světla v kombinaci tradičních a moderních materiálů. Architektura vnější tváře budovy přechází svojí solidností i konstrukcí zábradlí do interiéru, který působí moderně a zároveň přívětivě. Celý interiér kanceláří firmy byl podrobně konzultován s ing.Fabíkem a jeho kolegyní paní Beranovskou po stránce materiálů, výběru typů a barev.

Dispoziční řešení

Budova je řešena jako pětipodlažní objekt. Je přičleněna k areálu stavební firmy a ve dvorním traktu je možno pohodlně parkovat.

  • 1.PP - sklad barev a technická místnost navazují úrovňově na parkoviště
  • 1.NP - z ulice Cyrilometodějská je bezbariérový přístup do prodejny halového typu, kde v současné době je v pronájmu velkoobchod PTÁČEK a koupelnové studio.
  • 2.NP - po hlavním schodišti je přístupné 2.NP - sídlo firmy VESAS s.r.o.. Celé podlaží je rozčleněno příčkami na jednotlivé kanceláře, které jsou ale opticky propojené celou řadou prosklených ploch, především celoprosklených průhledných dveří.
  • 3.NP - nachází se zde technické srdce objektu, místnost, která je zároveň kotelnou, servrovnou, ústřednou a archivem a je samostatným požárním úsekem. Třetí NP je dispozičně otevřené a připravené pro uspokojení potřeb dalších nájemníků z řad kooperujících firem. Z 3.NP je přístupná i rozlehlá terasa s krásným pohledem k řece a zalesněnému údolí řeky Jihlavy.
  • 4NP - je přístupné z 3.NP. Je řešeno jako podkrovní a dominuje mu velké prosklené okno ve štítu budovy s panoramatickým pohledem na Třebíč.

Konstrukční a materiálové řešení

Celý objekt je řešen klasickou metodou výstavby. Obvodové zdivo je cihelné, tloušťky 45 cm, opatřené kontaktním zateplovacím systémem tloušťky 10cm s povrchovou úpravou silikonovou omítkovinou 1,5mm.Vnitřní příčky tl.11,5cm jsou keramické. Stropy jsou řešeny jako železobetonové monolitické s podporami na obvodových stěnách a vnitřních sloupech. Krov je dřevěný, střecha keramická. Okna plastová Fenstar, vchodové dveře a stěny hliníkové, vnitřní dveře a obloukové zárubně dýhované, stropní podhledy minerální a dekorativní sádrokartonové, podlahy - dlažby a zátěžový koberec.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru