Kaple sv. Antonína, Černá

Zobrazeno: 4320x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelObec Černá
MajitelObec Černá
ProvozovatelŘímskokatolická farnost Měřín
Hlavní architektLadislav Kuba, Tomáš Pilař
Hlavní projektantLadislav Kuba
Hlavní zhotovitelStylstav s.r.o.

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Stavba kaple je situována v centrální poloze na návsi obce Černá. Prostor návsi má podélný charakter severojižního směru, na podélné východní straně návsi protéká od severu k jihu potok Křivý, který na jižní straně pod návsí ústí do Mlýnského rybníka. Po západní podélné straně návsi prochází průjezdná komunikace s autobusovou zastávkou. Situování stavby kaple reaguje na tvar návsi a směr potoka svojí podélnou orientací severojižním směrem. Vstup do kaple řešen pomocí rampy, která je orientována souběžně s podélnou osou stavby. Umístění stavby kaple na návsi se dobře doplňuje se stávajícím kamenným křížem pod lipami.

Architektonické a výtvarné řešení

Stavba svojí podélnou nízkou hmotou reaguje na tvar návsi a na tok potoka v těsné blízkosti. Svojí formou i konstrukcí stavba symbolizuje loď - dřevěnou archu. Také z tohoto důvodu byla zvolena celodřevěná konstrukce stavby na betonovém základu. Mírným pozvednutím nad terén je stavba odlehčena - optické spojení se zemí je záměrně potlačeno - tím je také podtržen charakter stavby jako lodi.

Dispoziční řešení

Jedná se o jednopodlažní stavbu, interiér stavby tvoří jeden prostor který je funkčně členěn pouze vestavěným mobiliářem. Vstup do objektu tvoří ven otevíravé ocelové dveře. V centrální části interiéru je prostor s oboustranně umístěnými lavicemi pro sedící, v jižní části stavby je situován zvýšený prostor presbytáře (úroveň +0,150m) ve kterém je v centrální poloze umístěn obětní stůl, po stranách sedés a místa pro ministranty a svatostánek. V severní části stavby u vstupu do objektu je umístěna zástěna sakristie kruhového půdorysu vybavená uzamykatelnou skříní a židlí, za ní je situováno místo pro zpověď - stolek se dvěma židlemi.

Konstrukční a materiálové řešení

Stavba kaple sestává ze dvou základních konstrukčních částí:

  • Železobetonovou konstrukci spodní stavby tvoří základová deska tl.300mm, dvě svislé stěny nad základovou deskou tl.300mm a vodorovná podlahová deska tl. 250mm. Prostor pod podlahovou deskou mezi svislými betonovými stěnami je využit pro umístění VZT jednotky pro vytápění a výměnu vzduchu v interiéru stavby.
  • Horní stavba je celodřevěná - její konstrukční systém je tvořen soustavou příčně orientovaných dřevěných rámů v osové vzdálenosti 1200 mm, které jsou podélně provázány v ose stavby a ztužujícími prvky v obvodových stěnách a ve stropě. Dřevěné sloupy rámů jsou v patě vetknuty do podlahové železobetonové desky.

Vnější plášť stavby tvoří vodorovně ložená prkna na polodrážku. Podobně i vnitřní stěny, podlaha i strop jsou provedeny z podélně kladených prken na pero a drážku. Vstupní dveře, okno, úchyt zvonu a vnější rampa jsou černé ocelové. Podlaha v interiéru stavby je provedena z černého teraca, povrch rampy v exteriéru z tmavě šedého betonu. Jediným barevným akcentem interiéru je červené sklo svatostánku.

Ocenění

  • Čestné uznání

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru