Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou – novostavba tělocvičny s učebnami

Zobrazeno: 2833x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelKraj Vysočina
Hlavní investorKraj Vysočina
Druhý investorMěsto Ledeč nad Sázavou (22%)
ProvozovatelGymnázium, Střední odb. škola a Vyšší odb. škola
Hlavní projektantPROJEKT - sdružení pro projekt. a inženýr. činnost
Hlavní zhotovitelOutulný, a.s, Náměšť nad Oslavou

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Staveniště se nachází vedle areálu stávajícího domova mládeže, jehož uživatelem je VOŠ a ISŠS Ledeč nad Sázavou. Stavba je v souladu s územním plánem města Ledče nad Sázavou. Jedná se o lokalitu cca 400 m od centra města na severním svahu v nadmořské výšce cca 385 m. Staveniště je ohraničeno ze západu Koželskou ulicí, ze severu zpevněnou komunikací vedoucí k rodinným domům Na Skalce. Dále staveniště sousedí na východní straně s pozemkem na němž je umístěn rodinný dům. Na jižní straně je v sousedství situován výše zmíněný areál domova mládeže.

Architektonické řešení

V lokalitě se nachází architektonicky velmi nesourodá zástavba. Nelze zde hledat určující kritéria. Architektonické řešení je tedy podřízeno zadávacím podkladům, možnostem zastavované lokality, provozním potřebám a požadavku propojení se stávajícím domovem mládeže. Objekt je navržen jako sdružená konstrukce halová obdélníkového tvaru a čtyřpodlažní zděná opět obdélníkového tvaru. Zastřešení obou částí je řešeno samostatně a to vždy pultovou střechou se sklonem 10°, ale opačného směru. Vzhledem k požadavku ekonomického a úsporného návrhu objektu nebyly začleňovány a navrhovány prvky ryze architektonického působení bez praktického využití.

Dispoziční řešení

Objekt zahrnuje z hlediska provozu tři okruhy. Při dispozičním návrhu bylo snahou provozně nekřížit jednotlivé okruhy. První provozní okruh tvoří tělocvična se zázemím pro sportovce a provozovatele (šatny cvičících s umývárnami a WC, zázemí pro rozhodčího a trenéry, ošetřovna s vlastním soc. zařízením, zázemí pro úklid, prostor pro těl. nářadí). Druhý provozní okruh tvoří prostory a zázemí pro veřejnost (tribuna, soc. zařízení, občerstvení, prodej vstupenek, úklid). Třetí provozní okruh tvoří prostory a zázemí školy (učebny, kabinety, školní šatny, soc. zařízení). Hlavní vchod do tělocvičny (pro veřejnost, sportovce a vyučující), je situován z jižní strany objektu. Vchod pro žáky je situován ze západní strany objektu, samostatným vstupem v přízemí přímo do prostoru školních šaten. Ve třetím nadzemním podlaží jsou školské prostory propojeny spojovacím krčkem se stávajícím domovem mládeže.

Konstrukční a materiálové řešení

Halová část objektu je provedena ze železobetonového skeletu s vyzdívaným obvodovým pláštěm, zastřešená pomocí lepených dřevěných vazníků.Část objektu s učebnami a zázemím je provedena jako zděná, zastřešená pomocí sbíjených dřevěných vazníků. Oba celky jsou propojeny provozně i konstrukčně. Jsou tedy založeny společně z části na základových pasech a z části na patkách. Stropy vícepodlažní části objektu jsou z předpjatých železobetonových panelů, příčky zděné, povrchy podlah dle účelu místnosti, stěny a stropy omítané, v chodbách omyvatelný nátěr do výšky 1,5 m, v soc. zařízeních ker. obklad. Výplně otvorů jsou jednak plastové (běžná okna), dále potom prosklené hliníkové stěny, vnitřní dveře dřevěné, vstupní dveře buď plastové nebo hliníkové prosklené.

Ocenění

  • titul PRESTIŽNÍ STAVBA VYSOČINY 2006

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru