Biatlonový areál, Nové Město na Moravě

Zobrazeno: 3519x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
Hlavní investorSportovní klub Nové Město na Moravě
Hlavní architektIng. arch. Karel Rosecký
Hlavní projektantIng. Milan Pelikán
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou

Více o stavbě…

Na počátku byla dlouhá a úzká pláň stadionu, který si za několik desítek let vydobyl čestné místo v srdcích sportovců a obdivovatelů klasického lyžování nejen na Vysočině, nejen v České Republice, ale i v celém lyžařském světě. Na první pohled skromné a klidné místo, sevřené mezi zalesněnými svahy, pravidelně na několik dní v roce ožije desítkami tisíc příznivců bílé stopy. Toto místo se v časech dnešních i budoucích stává velkolepým amfiteátrem pro velké sportovní divadlo, kterým se biatlonové závody v Evropě staly.

Urbanistické řešení

Biatlonový areál se nachází u Nového Města na Moravě - lyžařského centra Českomoravské Vysočiny. Areál kolem hotelu Ski se již několik desítek let pravidelně stává dějištěm konání lyžařského závodu Zlatá lyže a nově i biatlonových závodů na světové úrovni. Základem areálu je protáhlý stadion, odkud se do okolních zalesněných svahů rozbíhají lyžařské tratě, aby se po několika kilometrech na toto místo zase vrátily. Na stadionu vznikla zářezem do svahu lesa biatlonová střelnice s ochrannými valy a ovál trestného kola. Na protější straně stadionu, naproti střelnici, byly postaveny tři tribuny pro diváky - dvě menší a mezi nimi jedna větší. Za prostřední, velkou tribunou byl vybudován třípodlažní objekt zázemí biatlonových závodů. V celém areálu byla do země položena nová technická infrastruktura a byly opraveny, přeloženy i rozšířeny lyžařské tratě, lesní cesty pro diváky, včetně dřevěného nadchodu nad lyžařskou tratí, i asfaltové komunikace pro dopravní obsluhu areálu. Kvůli výstavbě střelnice byly zrušeny dva starší tenisové dvorce.

Architektonické řešení

Biatlonová střelnice, ovál trestného kola, opravené lyžařské tratě a ostatní komunikace jsou vlastně jen terénními úpravami areálu - vymodelovaly okolí stadionu do několika větších či menších zářezů a nasypaných valů a přitom odlesnily část svahu nad stadionem. Tribuny naproti střelnici jsou onou techničtější částí realizovaného projektu. Jejich železobetonové konstrukce, zjemněné členěním kovových prvků zábradlí a roštů pro stání diváků, jsou čistě funkčními stavbami, které byly co nejšetrněji umístěny do prostředí tak, aby byly spíše skromným a spolehlivým služebníkem než dominantním a pyšným pánem. Postavené "zády" k lesu tvoří jak funkční, tak i pro technicky založeného člověka vzhlednou součást areálu. Totéž lze říci o třípodlažním objektu zázemí. Se dvěma patry, ukrytými za prostřední tribunou, jen nenápadně nahlíží přes vrchol tribuny na střelnici svými velkými okny. Stoicky klidná, nedynamická stavba na sebe nestrhává pozornost okolí, která by měla být upřena opačným směrem k dění na stadionu. Materiálově i barevně stavba zapadá do přírodního prostředí, zvláště svým opticky odděleným třetím patrem s horizontálním dřevěným obkladem.

Dispoziční řešení

Objekt zázemí má obdélníkový protáhlý půdorys s mírně rozšířenou středovou částí, kde se nachází komunikační jádro s výtahem a schodištěm. V přízemí objektu je umístěno 6 servisních kabin s vlastním sociálním zařízením, které budou sloužit lyžařským týmům. Všechny jsou přístupné přímo z venkovního prostředí. Střední část přízemí je pak věnována ordinaci lékaře, provádějícího dopingové kontroly, a s tím související prostory. V prostředním patře jsou umístěny dva větší sály. Jeden je určen jako konferenční sál a druhý jako tiskové středisko. Toto středisko je spojeno dřevěným interiérovým schodištěm se třetím vyhlídkovým patrem. Součástí druhého patra je dále sociální zařízení, zvlášť pro muže a ženy. Nachází se zde záchodky, umývárny se sprchami, úklidová místnost i kabiny pro hendikepované osoby na vozíku. Součástí patra je i malá čajová kuchyňka. Třetí závěrečné patro je vlastně vyhlídkou na celý stadion. Tvoří jej protáhlá společenská místnost se zasklenými vyhlídkovými stěnami. Počítá se zde i s konáním slavnostních zahájení i zakončení závodů, proto je zde umístěna i větší kuchyňská místnost s linkou. Z tohoto patra je možné vyjít přímo na sousedící venkovní tribunu. Celý objekt je díky výtahu a dispozičnímu řešení bezbariérově přístupný.

Konstrukční a materiálové řešení

Objekty tří tribun jsou tvořeny železobetonovým montovaným skeletem, jehož dílce jsou z hladkého pohledového betonu. Betonové konstrukce jsou doplněny ocelovými pozinkovanými prvky zábradlí a roštů pro stání diváků, které dodávají stavbám drobnější měřítko. Budova zázemí je tvořena rovněž železobetonovým skeletem. Obvodové zdivo i vnitřní příčky jsou vyzděné z keramických cihel. Celý objekt je pak z venkovní strany zateplen kontaktním zateplovacím systémem. Spodní dvě patra jsou dále opatřena hladkou omítkou a fasádním nátěrem v odstínech okrové a zelené barvy. Třetí patro, oddělené římsou, je pak obloženo dřevěným horizontálně umístěným obkladem ve středním odstínu hnědé barvy. Nosnou konstrukci střechy tvoří lepené dřevěné trámy, viditelné v interiéru třetího patra. Zateplený plášť střechy je pokryt hladkou falcovanou krytinou z poplastovaného ocelového plechu v barvě antracit. V areálu stadionu se dále nachází několik drobnějších staveb, doplňujících technickou infrastrukturu dějiště závodů. Je to například železobetonová jímka pod chladícími věžemi na výrobu technického sněhu, umístěná pod hrází rybníka, dále železobetonová montovaná konstrukce objektu pro umístění terčů s dřevěnou střešní konstrukcí, dvě technické buňky na střelnici ze štípaných betonových "facebloků" a s bezpečnostním zasklením, příhradová dřevěná konstrukce nadchodu pro diváky nad lyžařskou tratí, opěrné železobetonové stěny i stěna vyskládaná z betonových prefabrikátů. Cílem bylo využít takových materiálů, aby svým vzhledem zapadly do daného přírodního prostředí a svými vlastnostmi odolávaly co nejvíce a nejdéle drsným podmínkám podnebí na Vysočině.

Ocenění

  • Čestné uznání

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru