Vodárenský areál Heraltice

Zobrazeno: 3444x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelVODOVODY A KANALIZACE, svazek obcí sídlo v Třebíči
MajitelVODOVODY A KANALIZACE, svazek obcí sídlo v Třebíči
Hlavní architektIng. arch. Dušan Bílek
Hlavní projektantZdeněk Látala, L-design
Hlavní zhotovitelVESAS s.r.o, Třebíč

Více o stavbě…

Stavba "Vodárenský areál Heraltice" je jednou ze součástí vodohospodářského díla tzv. "Vodovodu Heraltice". Do tohoto areálu je přivedena podzemní voda z okolního jímacího území, tady se voda odkyseluje a filtruje na odkyselovací stanici a z areálu je samospádem dopravena až do města Třebíče. Voda svoji kvalitou dosahuje parametrů kojenecké vody.

Hlavní náplní stavby byla především demolice naprosto nevyhovujících objektů tvořících zázemí pro provozování vodovodu, postavila se nová provozní budova s prezentačním centrem, dále centrální armaturní šachta, bylo provedeno napojení areálu na vodárenský dispečink v Třebíči, a to jak pro potřeby přenosu sledovaných dat, tak i pro možnost ovládání chodu celého areálu a byly provedeny celkové plošné úpravy areálu.

Provozní budova je řešena jako přízemní nepodsklepený objekt se sedlovou střechou, je zasazena do areálu tak, aby svoji polohou nerušila architektonicky cenný objekt odkyselovací stanice. V centrální šachtě jsou soustředěny všechny ovládací armatury přívodních a zásobovacích řadů. Celý areál je upraven do okrasné zahradní podoby. Byl upraven areálem protékající potok, přes něj byl postaven mostek pro pěší. Areál byl urovnán, oset a osázen okrasnými dřevinami. Je vytvořen prostor pro posezení u ohniště pro návštěvy areálu, ale především pro školní mládež. Oplocení areálu je vytvořeno z několika druhů plotů (pletivo, oplocení plné palisandové, plotová zeď) tak, aby bylo dosaženo co největšího architektonického efektu.

Byly použité klasické stavební materiály, ocelové prvky jsou z nerezu, pyramidální střešní konstrukce centrální šachty je prosklena vakuovým sklem.

Stavba byla realizována ze tří zásadních důvodů. Prvním z nich bylo zkvalitnění úrovně provozování tohoto vodárenského objektu. Tohoto bylo dosaženo v oblasti řízení, sledování a ovládání vodovodu díky využití moderních zařízení. Druhým z důvodů byla snaha dát areálu architektonickou podobu, která by odpovídala jeho významu (již 66 let je do Třebíče téměř bez energetické náročnosti dodáváno kolem 20 vteřinových litrů kvalitní pitné vody neměnné kvality). Třetím důvodem byla skutečnost, že svazek obcí chtěl začít s prezentací vodárenské problematiky spojené s ekologickou výchovou určenou pro veřejnost, především pak pro školní mládež na některém ze svých objektů. Vodárenský areál Heraltice byl této myšlence přímo předurčen.

Chloubou a novou dominantou areálu je centrální šachta především se svou pyramidálně vakuovým sklem prosklenou střechou.

Ocenění

  • Čestné uznání Stavba Vysočiny 2003

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru