Správní budova Lesů ČR, Lesní správa Pelhřimov

Zobrazeno: 3035x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelI. Kamenická stavební a obchodní firma s.r.o.
MajitelLesy České republiky s.p. Hradec Králové
ProvozovatelLesní správa Pelhřimov
Hlavní architektAIT - architektonický atelier
Druhý architektIng. arch. M. Kadečka
Hlavní zhotovitelI. Kamenická stavební a obchodní firma s.r.o.

Více o stavbě…

Stavba má zajímavý architektonický výraz z různých pohledů a je citlivě zakomponována do okolní přírody s účelným využitím svažitého terénu. Hlavním požadavkem bylo skloubení dvou odlišných zadání na využití objektu - kanceláře a byty.

Urbanistické řešení - respektuje možné nové napojení stavby po vrstevnici na stávající komunikaci a 2 ks vzrostlých lip, mezi které situuje příjezdovou komunikaci. Zachovává významný strom (douglaska) s minimálním odstupem od navrhovaného objektu. Budova je ve svažitém terénu navržena tak, že navazuje na terénní zlom a je umístěna v pohledové ose přístupu. Pro pěší je objekt rovněž přístupný z komunikace 1. třídy (směr Humpolec) - vstup do bytové části. Předpolí objektu tvoří nástupní plocha s parkovištěm. Kompozičně uzavírá objekt Lesní správy daný prostor.

Architektonické řešení - vychází z okolní zástavby a doplňuje ji jak svým měřítkem, tak i tvary a použitými materiály. Stavba bere v úvahu především Kotrnochovy vily. Objekt má valbovou střechu a jsou použity tradiční materiály - omítka, prvky z režných cihel, dřevo a sklo.

Dispoziční řešení - objekt je rozdělen na dvě základní části - část administrativní v přízemí (1.NP) a část bytovou ve 2.NP a podkroví (celkem 3 bytové jednotky). Obě části mají samostatný oddělený vstup. 1.NP - část administrativní - je dispoziční trojtrakt se střední chodbou a kancelářemi na obě strany. V čele chodby je zasedací místnost, jejíž prosklené stěny spojují interiér s okolní kvalitní přírodou. Bytová část, která tvoří majoritní podíl v objektu, je přístupná samostatným schodištěm a vchodem z východní strany. Vstup je posunut o polovinu výšky podlaží. Bytová část obsahuje byty 2+1 a 3+1 ve 2.NP a byt 4+1 v podkroví.

Konstrukční a materiálové řešení - budova je postavena jako samostatně stojící do středně svažitého západního terénu. Je třípodlažní, nepodsklepená, zastřešená valbovým krovem se třemi vikýři. Se základním obdélníkovým půdorysem stavby o rozměrech cca 15,4 x 13,15 m sousedí na severní straně přízemní zasedací místnost a na straně východní dvoupodlažní přístavba se sklepem a místností pro kola, které tvoří technické zázemí bytů. Jihovýchodním směrem od budovy je situována samostatně stojící přízemní garáž.

Založení všech nosných stěn je provedeno na průběžných monolitických základových pasech. Svislá nosná konstrukce je navržena jako příčný stěnový systém o třech traktech. Všechny obvodové stěny jsou vyzděny z keramických cihel Porotherm 44 P+D, vnitřní nosné stěny z cihel Porotherm 30 AKU a 30 P+D. Stropní konstrukce jsou provedeny z prefabrikovaných filigránových desek tl. 6 cm s monolitickou nabetonávkou. Valbová střecha je tvořena dřevěným vázaným krovem doplněným ocelovým vaznicovým rámem. Zastřešení je provedeno z keramických tašek TONDACH v barvě červené, typ HOLLAND. Do střechy pronikají 3 ks shodných vikýřů z dřevěné konstrukce. Schodiště tvoří monolitická železobetonová deska s nabetonovanými stupni. Podlahy v bytech odpovídají účelu a využití jednotlivých místností, jsou použity laminátové plovoucí podlahy, PVC a keramické dlažby. Povrchy vnitřní jsou ze štukových omítek doplněných keramickým obkladem. Vnější povrchy jsou z vápenné omítky opatřené bílým nátěrem. Ve 2.NP je na zateplovacím systému navržen keramický obklad z režných pásků KLINKER NF 16 v červené barvě. Vnější výplně otvorů (okna, vstupní dveře a zasklené stěny) jsou dřevěné zasklené izolačním dvojsklem a opatřené lazurovacím lakem. Vnitřní dveře jsou dřevěné osazené do obložkových zárubní.

Ocenění

  • Čestné uznání Stavba Vysočiny 2003

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru