Rekonstrukce objektu knihovny - Hluboká 109/1, Jihlava

Zobrazeno: 2784x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPSJ holding, a.s., Jihlava
MajitelStatutární město Jihlava
ProvozovatelMěstská knihovna Jihlava
Hlavní architektART PROJEKT, spol. s r.o.
Hlavní zhotovitelPSJ holding, a.s., Jihlava

Více o stavbě…

Objekt se řadí mezi nemovité kulturní památky a tvoří nedílnou součást Městské památkové reservace v Jihlavě. Budova původního jezuitského gymnázia byla postavena v letech 1720 - 1727 stavitelem T. Schoperem. Společně s kostelem sv. Ignáce, seminářem a jezuitskou kolejí vyrostla na místě původních 23 městských domů.

Rekonstrukce historické budovy představovala nelehký úkol. Bylo nutné zkoordinovat technicky a časově složité procesy stavebního a památkářského charakteru, přičemž vše bylo v tomto případě komplikováno mimořádně ztíženým pracovním prostředím. Stísněný prostor neumožnil instalaci stavebního jeřábu a velice komplikovaná byla i průjezdnost ke staveništi z Hluboké ulice. Převážnou část prací tak nebylo možné zmechanizovat.

Chátrající objekt někdejšího okresního archivu prošel komplexní rekonstrukcí. Záměrem bylo v co největším rozsahu zachovat původní konstrukce. Současně se podařilo splnit požadavky na funkci moderní knihovny. Provedeny byly nové omítky, obklady, dlažby a veškeré podlahy. S ohledem na nutnost maximálního zachování původního stavu historického objektu bylo velice složité provést instalace rozvodů, zejména slaboproudu v podobě počítačové sítě, měření a regulace, požárního a zabezpečovací systému či telefonů. Nového kabátu se dočkala i fasáda a vstup do objektu. Restaurovány byly kamenné vnitřní i vnější prvky, restaurátoři pracovali také na opravách vnitřních maleb.

V úrovni 1. NP vznikly vstupní prostory, přednáškový sál, expozice a vstup do podzemí . Ve 2 - 4. NP se nacházejí prostory knihovny s potřebným zázemím. V 5. NP, které představuje nově vybudované podkroví, se nalézá technické vybavení a kanceláře vedení knihovny, doplněné o sociální zařízení a sklady. Součástí této rozsáhlé rekonstrukce bylo též vybudování nového důstojného vstupu pro veřejnost do jihlavského podzemního labyrintu, který byl realizován v ražené štole dlouhé cca 10 m.

Souběžně s dokončením stavebních prací byla v květnu loňského roku zahájena montáž interiéru. Ta vytvořila podmínky pro následné složité přestěhování veškerého inventáře knihovny. Ke slavnostnímu otevření nové knihovny pro veřejnost došlo 30. září 2003.

Ocenění

  • Čestné uznání Stavba Vysočiny 2003

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru