Přestavba radnice města, Nové Město na Moravě

Zobrazeno: 2572x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
MajitelMěsto Nové Město na Moravě
Hlavní architektIng. arch. Petr Maleř, CSc.
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou

Více o stavbě…

Přestavbou staré radniční budovy se město Nové Město na Moravě konečné dočkalo nové důstojné budovy. I když se kladl velký důraz na zachování původního starobylého vzhledu, kterým stará budova radnice tvořila komplex s ostatními historickými památečními domy na ulici Radniční, je to budova zcela nová. Z původní stavby zůstaly pouze klenuté prostory v přízemí a větší část obvodových zdí.

V historické matematice se jedná v pořadí již o čtvrtou budovu radnice. První novoměstskou radnicí byl dům, kde nyní sídlí Horácké muzeum. Budova byla postavena v roce 1555 a funkci radnice plnila více jak 320 let. Poté, co se v roce 1878 dokončila stavba nové budovy společné pro školu i radnici, se správa města přestěhovala do této nové budovy. Nedostatek místa pro školu, který se projevil v padesátých letech, byl řešen přestěhováním správy města do dalších, v pořadí již třetích prostor. Po více jak sedmdesáti letech provozu v budově společné se školou se radnice přestěhovala na dnešní místo.

Nynější přestavba budovy původní radnice se ukázala holou nutností. Stará budova neodpovídala svým vzhledem významu radnice a svým vnitřním uspořádáním zcela nevyhovovala provozním požadavkům. Raritou byla zborcená sedlová střecha, která na mnohé působila havarijním dojmem, i když k její deformaci nedošlo stářím. Tato nepodařená konstrukce byla totiž původní a souvisela s tím, že se tehdejšímu staviteli nepodařilo postavit rovnoběžně přední a zadní fasádu .Pro samotný provoz radnice však hlavním problémem bylo nepřehledné a neútulné uspořádání vnitřních prostor s nedostatečným osvětlením. Nevyhovujícím se ukázalo i sociálně-hygienické vybavení. Významným negativem radnice byl jediný přístup do budovy po velmi strmém schodišti.

Z výše uvedených důvodů se vedení města rozhodlo pro řešení této komplikované situace rekonstrukcí starého objektu radnice. Původním záměrem investora bylo opravit stávající budovu, původně zaměstnávající 27 lidí, tj. úplně nově vyřešit uspořádání vnitřních prostor, přistavět invalidní výtah a vytvořit bezbariérový přístup do všech veřejných míst radnice, kompletně přestavět sociálně-hygienické zařízení atd., a ve dvorní části postavit novou budovu tak, aby byly vytvořeny prostory pro celkový počet zaměstnanců 60.

Ocenění

  • titul Stavba Vysočiny 2003

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru