Zobrazeno: 1628x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelObec Řečice
MajitelObec Řečice
Hlavní projektantIng. Martin Sklenář, S-projekt, Bohdalov
Hlavní zhotovitelStylstav s.r.o., Křižanov

Více o stavbě...

  • Urbanistické řešení

    „Pětku“, jak místní nazývají nový bytový dům, najdete v obci Řečice, v samém srdci okresu Žďár nad Sázavou. Okresní město leží dvanáct kilometrů severozápadním směrem. O pět kilometrů blíže to má necelá pětistovka obyvatel vesnice do Nového Města na Moravě, mekky všech lyžařů, biatlonistů a v posledních letech také cyklistů. Stavba je jedním z domů, někdejších statků, které tvoří historické jádro vsi ve tvaru podkovy. V jeho středu se nachází kaple svaté Rodiny a dětské hřiště. Červená značka přivede turisty přímo k domu číslo popisné 5, po místní komunikaci pokračují na nedalekou křížovou cestu. Než však dojdou k prvnímu zastavení, mohou vzhlédnout do štítu stavby, kde pod polovalbu nechal do malého výklenku investor umístit sošku svaté Cecílie, patronky duchovní hudby, muzikantů (varhaníků), zpěváků, básníků, řemeslníků zhotovujících hudební nástroje a slepců. Jde o připomínku Cilky, majitelky gruntu čp. 5, jenž byl zbořen a na jehož místě vyrostl nový bytový dům. Cílem investora bylo zachovat původní venkovský ráz a nenarušit tak styl historického jádra vsi.

  • Architektonické řešení

    Dům je samotně stojící nepodsklepenou stavbou o dvou podlažích, přičemž 2. NP je podkrovní. Zabírá plochu obdélníkového tvaru o rozměrech 24,75 m x 11 m. V budově je umístěno celkem osm bytů (4 x 1+kk; 2 x 2+kk; 2 x 3+kk). Užitná plocha měří celkem 427,2 m2 (1. NP 221,5 m2 + 2. NP 205,2 m2). Samostatné vchody do 1. NP a 2. NP jsou přístupné z východní strany (ze dvora). Sedlová střecha o výšce hřebenu 8,96 m má sklon 40° a cihlově červenou barvu. Je v ní instalován střešní výlez, střešní okno a na východní straně se nachází pět vikýřů. Obyvatelé domu mají k dispozici parkoviště pro 11 aut. Za ním se nachází stodola zrekonstruovaná také ve venkovském stylu. Na prostorném dvoře právě nájemníci staví svépomocí, s podporou Obce Řečice, pergolu. Jižní průčelí zdobí okrasná předzahrádka. Za zmínku jistě stojí i vstupní brána – částečně zděná a částečně ze dřeva – kterou najdeme i v řadě sousedních statků. Z původního stavení se zachoval klenutý sklep u silnice. Investor jej nechal zrekonstruovat a kolemjdoucí do něj mohou nahlédnout. Dle místní pověsti by tam totiž mohli zahlédnout kostru koně.

  • Dispoziční řešení

    V1. NP se nachází 4 byty (3 x 1+kk, 1 x 2+kk), chodba, sklepy, zádveří, úklidová komora, technická místnost (kotelna) a kolárna/kočárkárna. Přístup do 1. NP je bezbariérový a splňuje požadavky na pohyb osob se sníženou hybností či na vozíčku. Všechny byty v tomto podlaží jsou provedené jako podporované (PČB – pečovatelské byty), splňují stavebně technické parametry upravitelných bytů dle vyhlášky č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. V 2. NP se nachází také 4 byty (1 x 1+kk, 2 x 3+kk, 1 x 2+kk), chodby a sklepy.

  • Konstrukční a materiálové řešení

    Bytový dům v Řečici stojí na základových konstrukcích řešených jako dvoustupňové základové pasy z betonu, v horní části doplněny o tvarovky ztraceného bednění. Obvodové zdi i příčky jsou z cihel. Strop tvoří keramicko-betonová konstrukce. Dřevěný krov nese střešní plášť z pálených keramických tašek. Okna a vchodové dveře jsou plastové, šestikomorové a opatřeny trojsklem. Budova tak splňuje parametry nízkoenergetické stavby. Vnitřní omítky jsou vápenocementové, ty venkovní silikonsilikátové. Zdrojem tepla je plynový závěsný kondenzační kotel s rozvodem do radiátorů. Stavba je samozřejmě připojena na vodovod a splaškovou a dešťovou kanalizací.

Proč by tato stavba měla dle přihlašovatele získat nejvyšší odborné ocenění

Malé obce se snaží přilákat mladé zájemce o bydlení na venkově, případně si udržet své mladé obyvatele. Jenže jim samozřejmě musí mít co nabídnout. V Řečici na Žďársku se před časem zastupitelé rozhodli zakoupit starý a neobydlený statek „na podkově“ s cílem postavit místo něj bytový dům. Z řady potenciálních nájemníků (stručně řečeno) měli přednost ti místní s plány stavět v obci. Byty jim tak slouží jako startovací. Vzhledem k lokalitě historického jádra se investor rozhodl zachovat ráz gruntu, což se velice dobře povedlo. Pozitivem jsou i příjmy z nájmů do obecní pokladny. Ale to je jen „vedlejší efekt“. Hlavní je, že se podařilo ztlumit odliv mladých lidí ze vsi a o něco tak zase prodloužit její životnost.

Ocenění

CENA VEŘEJNOSTI - STAVBA VYSOČINY 2018

na základě sms hlasování veřejnosti

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru