Rozhledna na Pekelném kopci, Mastník

Zobrazeno: 2284x

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Stavba rozhledny je umístěna ve volné nezastavěné krajině, je dominantou vrcholu Pekelný kopec jižně od Třebíče. Urbanisticky tvoří ucelený celek s přilehlými odpočívkami, stojany na kola a rozcestníky. Všechny doplňkové objekty jsou materiálově a architektonicky propojeny se stavbou samotné rozhledny.

Architektonické řešení

Koncept stavby rozhledny vychází z charakteru lokality i tradičních principů. Základní geometrie stavby je tvořena dvěma vzájemně otočenými pravoúhlými rámy čtvercového půdorysu. Pravidelná geometrická forma i ortogonální osnova zajišťují racionální realizaci stavby, vzájemné otočení a násobení jednoduché základní formy však vytváří osobitou strukturu.

Základní konstrukci a zároveň i podobu rozhledny tvoří vzájemně otočené a posunuté kubické objemy. Jednotlivé kubické objemy jsou tvořeny čtvercovými půdorysnými rámy a svislými diagonálami z masivních dřevěných prvků, které jsou doplněny subtilními ocelovými sloupky. Takto vytvořená konstrukce má prostorovou tuhost a odolnost proti vodorovnému zatížení větrem, ale především dodává stavbě nezaměnitelnou podobu, která odpovídá charakteru místa i kulturním hodnotám regionu.

Dispoziční řešení

Stavba je tvořena schodištěm s vnějším opláštěním ze dřeva a ocelových sloupků a vyhlídkovou plošinou.

Konstrukční a materiálové řešení

Základní konstrukci stavby tvoří dřevěné prvky (modřín) a ocelové sloupky. Z této hlavní konstrukce stavby jsou vyvěšeny vnitřní části – hlavní dřevěné schodiště, přestupní podesta, horní schodiště k vyhlídce a samotná vyhlídková plošina, které jsou zpracovány z kovu. Hlavní schodiště tvoří jádro stavby. Vnitřní vřeteno je ocelové, jednotlivé stupně tvoří dřevěné podstupnice, kotvené do středového vřetene a zavěšené na vnějším obvodu. Hlavní schodiště je ukončeno mezipodestou pod vrcholem věže. Bezpečnostní zábradlí hlavního schodiště a mezipodesty je tvořeno svislými závěsy hlavní konstrukce, které jsou doplněny nerezovou pletenou sítí.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší odborné ocenění?

Stavba je neotřelá a na její stavbu byl využit přírodní materiál – dřevo (modřín). Rozhledna tak skvěle zapadá do lokality, kde je umístěna. Lidé nejen z Třebíče a okolí, ale i turisté, si ji rychle oblíbili a pro svou dostupnost byla i v zimních měsících hojně navštěvována.

Facebook-Logo-2048x2048

Ocenění

Čestné uznání STAVBA VYSOČINY 2014

za moderní dřevěnou konstrukci, která rezonuje s okolním prostředím.

 

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru