Rekonstrukce víceúčelového sálu Jupiter clubu Velké Meziříčí

Zobrazeno: 2617x

Více o stavbě…

Urbanistické řešení 

Na jihozápadní straně pozemku je nový multifunkční sál ohraničen pozemkem řeky Balinky, která byla během stavby protipovodňově upravena. Stavbou byla dotčena i historická část budovy č.p.17, která je nemovitou kulturní památkou. U této stavby nedošlo k zásahu do obvodového pláště ze severovýchodní strany, tj. z náměstí. Nová přístavba víceúčelového sálu plně využívá půdorysný prostor po asanovaném objektu mezi stávajícími objekty – ze severní strany je ohraničena dvoupodlažním objektem se sálem loutkového divadla v přízemí a společenským sálem v patře a z jižní strany starším dvoupodlažním dvorním objektem s vysokou podélnou dilatační zdí. Šířka nové přístavby víceúčelového sálu je 21 m a její délka 37 m.

Architektonické řešení

Sál svým tvarem je přizpůsoben prostoru, který byl vymezen původním zdemolovaným objektem a jeho vnitřní tvar maximálně využívá prostor pro konání řady kulturních akcí. Snahou bylo vytvořit uvolněnou dispozici sálu se subtilními nosnými konstrukcemi. Vlastní sál má nyní pouze jednu fasádu směrem k řece. Výrazným prvkem fasády je arkýř vyvěšený táhly a kruhovými okny. Tento arkýř je obložen ocelovým plechem s řízenou korozí s antikorozními vlastnostmi, ostatní část fasády je provedena v zateplovacím systému a omítce ve dvou odstínech šedé barvy.

Dispoziční řešení 

  • 1.PP – do prostor podzemního podlaží vede schodiště i výtah, nachází se zde sklad rekvizit, prostor pro elevaci výsuvného hlediště a sklad.
  • 1.NP – po úpravách historické části vznikl prostor šaten, nový vstup s rampu a bistro, sociální zařízení, bar a výtah. Sál s jevištěm, zázemí jeviště, jevištní výtah a sklad s venkovní rampou.
  • 2.NP – v historické části je nyní sociální zařízení, bar, výtah, galerie sálu, zázemí účinkujících, schodiště v jevištním prostoru a venkovní ocelové schodiště.
  • 3.NP – Historická část nyní nabízí přípravu cateringu se zázemím, prodloužený nákladní výtah, sociální zařízení a sklad pro úklid. Nachází se zde kavárna a kuřárna s barem, venkovní terasa, výtah a zvukařská kabina. Dále objekt dvou strojoven, kotelna sklad a jevištní výtah.

Konstrukční a materiálové řešení

Nový objekt sálu je oddilatován od okolních staveb. Vznikla atypická železobetonová konstrukce nepodsklepeného, bazilikálně zastřešeného, vysokého jednopodlažního sálu hlediště s oboustrannými galeriemi v patře a s navazujícím třípodlažním předsálím za dvorním průčelím původního objektu. Součástí jediného dilatačního celku této přístavby je i podsklepené jeviště s prostorem pro jevištní tahy nad divadelní scénou, ke které je při severní galerii připojena třípodlažní část s obslužným schodištěm.

Vlastní sál je zastřešen střešní železobetonovou deskou sedlového tvaru. Předsálí je zastropeno bodově podepřenou železobetonovou deskou o třech polích v příčném směru a oboustrannými konzolami. Zastřešení jeviště je provedeno plochou střechou a její nosnou konstrukcí je trámový strop s deskou při horním líci. Stropní deska pod jevištěm je zhotovena jako bodově podepřená křížem armovaná deska z monolitického železobetonu. Nosná konstrukce zázemí jevištní části, které je včetně suterénu čtyřpodlažní s propojujícím schodištěm, je tvořena jednou stěnou, na ní navazující kolmou boční stěnou jeviště a dvojicí navzájem kolmých obvodových stěn uzavírajících půdorys, které vynáší monolitickou, poměrně tlustou stropní desku. Schodiště je z monolitického železobetonu. Vodorovná tuhost přístavby je zajištěna podélnými i příčnými stěnami z monolitického vyztuženého betonu. Zastřešení objektu je navrženo plochými jednoplášťovými střechami. Podlahy s výjimkou jeviště jsou zhotoveny plovoucí. U rekonstruovaných původních objektů je použitá keramická dlažba. Založení objektu přístavby je provedeno mikropiloty ve dvou výškových úrovních, jako primární nosná základová konstrukce.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší odborné ocenění?

Původní sál, který byl postaven coby sokolovna v 30-tých letech minulého století vzhledem k nevyhovujícím podmínkám pro jakýkoliv další provoz ustoupil nové stavbě demolicí. Archeologické sondážní výkopy pod původním sálem, tak objevily unikátní řezy historií města. V citlivém a stísněném prostředí mezi řekou Balinkou a původní historickou částí domu č. 17 vyrost zbrusu nový, moderní a nadčasový sál navazující na tento původní historický objekt. Nový sál včetně zrekonstruovaných prostor navazujících objektů, tak návštěvníkům nabízí akusticky a technicky kvalitní prostor. Bezbariérové, moderní, komfortní a pohodlné prostředí pro pořádání veškerých kulturních akcí, včetně doplňujících služeb barů, kavárny, restaurace a bufetů.

Facebook-Logo-2048x2048

Ocenění

titul STAVBA ROKU KRAJE VYSOČINA 2014

za zdařilou přestavbu sokolovny na moderní, komfortní, multifunkční zařízení, které je vtipně propojeno s vedlejšími prostory. Zvláště vysoce je hodnoceno provedení sálu.


 

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru