Návštěvnické centrum Rodinného pivovaru BERNARD v Humpolci

Zobrazeno: 1209x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPodzimek a synové s.r.o., Třešť
MajitelRodinný pivovar Bernard a. s., Humpolec
Hlavní architektIng. arch. Petr Bernard, Brno (budova)
Druhý architektIng. arch. Barbara Bencová, Praha (interiéry)
Hlavní projektantIng. Jan Kupec, Studio A s.r.o., Pelhřimov
Hlavní zhotovitelPodzimek a synové s.r.o., Třešť

Více o stavbě...

  • Urbanistické řešení

    Stavba je umístěna v areálu pivovaru Bernard v Humpolci a využívá z větší části stávajících objektů, díky čemuž svým charakterem doplňuje stávající areál. Součástí je ale též nový vstupní objekt, který po částečné demolici nahradil dosavadní kotelnu pivovaru a svým zpracováním koresponduje s průmyslovým charakterem místa. Přibyla také prodejna reklamních předmětů na místě zdemolované trafostanice. Výraznou dominantou stavby v celém jejím okolí je bývalý tovární komín upravený na rozhlednu.

  • Architektonické řešení

    Stavba je rozdělena do několika částí. Své místo v ní našla podniková prodejna s recepcí, sál i pivnice s barem a stávající komín využila nově vzniklá rozhledna. Z architektonického hlediska je výrazově odlišena podoba vstupního vertikálního objektu, který bude proveden z pohledového betonu s velkými prosklenými plochami a se spojovacím třípodlažním mostem, oproti zbývající části objektu, která respektuje stávající architekturu pivovaru. Středem prostoru pivnice umístěné ve čtvrtém podlaží Návštěvnického centra Bernard je bar s měděnými pivními tanky zavěšenými od stropu. Bar je společně se sociálním zázemí umístěn v mezaninu podlaží. K celkové atmosféře prostoru přispívají zvolené materiály jako je černá cementová stěrka a tmavé závěsy na stěnách, měděný barový pult a měděné designové prvky osvětlení a židlí v kontrastu s nábytkem nebo odhaleným dřevěným krovem. Osvětlení pracuje s měděnými pásy umístěnými na stěnách rozptylujícími světlo do prostoru. Interiér doplňuje repasovaný nábytek.Rozhledna je umístěna ve vazbě na stávající funkční komín, který lze i nadále vnímat díky vzdušnosti instalované konstrukce. Výhled umožnuje shlédnout na celý objekt pivovaru s varnou, ale také město Humpolec a přilehlé okolí.

  • Dispoziční řešení

    Objekt návštěvnického centra je pro exkurze a návštěvníky pivnice přístupný hlavním vchodem z ulice Jihlavská. Ze vstupní haly se návštěvníci dostanou do všech zpřístupněných podlaží výtahem a spojovacím mostem mezi vstupním objektem a objektem „štoky“. Ve 2.NP se nachází promítací sál pro účely představení a prezentace pivovaru, na který navazuje trasa exkurze po varně a po sklepích pivovaru, které jsou přístupné stávajícím točitým schodištěm. Ve 3.NP je pivnice primárně určená pro stravování a degustaci návštěvníků pivovaru. Ve 4.NP je veřejně přístupná pivnice pro širokou veřejnost. K těmto prostorám jsou navrženy pomocné prostory – WC, úklid, kuchyně, šatny a sprchy zaměstnanců, sklady, technická místnost, atd. Vstup pro zaměstnance a zásobovací výtah je umístěn v zadní části objektu směrem do ulice U Vinopalny. Odtud je zajištěno veškeré zásobování potravinami, nápoji apod. Prodejna je přístupná hlavním vstupem do návštěvnického centra přes vstupní halu a v zadní části má únikové a zásobovací dveře do ulice U Vinopalny.

  • Konstrukční a materiálové řešení

    Nástavba objektu štoky pro umístění pivnic je provedena dvoupodlažní (z toho jedno stávající podlaží je zbouráno) s mezonetovou vestavbou ve 4.NP. Nad stávající nerezovou spilkou je rovněž provedena dvoupodlažní nástavba, kde je umístěno veškeré sociální zázemí, sklady, kuchyň atd. Vstupní objekt je monolitický železobetonový s prosklenými plochami strukturované fasády. Spojovací most je celoprosklený sestrukturovanou fasádou. Okna jsou oblouková s industriálním členěním a klasická. Vnitřní dveře jsou dřevěné a kovové, prosklené a plné s požární odolností dle požadavku PBŘ. Povrchy podlah jsou betonové, s keramickou dlažbou, stěrkou a PVC. Šikmá valbová střecha je kryta měděným falcovaným plechem. Ploché střechy jsou fóliové mechanicky kotvené, nebo s přitížením praným kačírkem. Vnitřní schodiště je monolitické železobetonové a venkovní pomocné je kovové žárově zinkované s pororošty. Volba materiálů využitých v interiérech byla prováděna na základě jejich funkčnosti. Podlaha je pokryta šedou cementovou stěrkou a na stěnách je štuk doplněný infografikou o historii pivovaru a procesu vaření piva. Lavice mají omyvatelné polstrování a měděný sokl. Individuálnímu sezení dominuje retro židle s měděnou konstrukcí a plastovým sedákem, který je pohodlný a snadno se udržuje. Tvarově je do ležérní elegance velmi dobře rozvíjí křesla z překližky s kovovou podnoží.


    Fotografie

Proč by tato stavba, dle přihlašovatele, měla získat nejvyšší odborné ocenění

Originální využití stávající budovy a architektury pivovaru včetně opakovaného využití materiálů a vybavení udržitelným způsobem s ohledem na celkový duch stavby.

Ocenění

titul Stavba roku Kraje Vysočina 2022

za přenesení původní atmosféry pivovaru do moderní podoby vycizelovaných interiérů

Cena ČKAIT

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru