Základní škola a Mateřská škola, Rožná

Zobrazeno: 2417x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou
MajitelObec Rožná
ProvozovatelZákladní škola a Mateřská škola Rožná, příspěvková org.
Hlavní projektantIng. Petr Bardůnek, Protis spol. s r.o., Brno
Hlavní zhotovitelPKS INPOS a.s., Žďár nad Sázavou

Více o stavbě…

Architektonické a urbanistické řešení

Předmětem rekonstrukce byla demontáž původní sedlové střechy, provedení nadstavby a následné zastřešení. K budově bylo přistavěno schodiště osazené plošinou pro tělesně postižené osoby. Obvodový plášť objektu (vyjma přístavby) byl zateplen kontaktním zateplovacím systémem. Povrch fasády je z omítky v odstínech žluté, oranžové a červené barvy. Zároveň došlo ke kompletní výměně stávajících dřevěných zdvojených oken za izolační plastová. Nástavba byla osazena dřevěnými střešními okny. Nová nadezdívka ve 3.NP je provedena z keramických tvárnic tl. 375 mm. Zdivo přístavby schodiště je z keramických tvárnic tl. 450 mm. Akce byla realizována včetně přilehlých komunikací a drobných sadových úprav. Nově vzniklé podkrovní prostory patří Mateřské škole a byla zde zbudována i jídelna. Ostatní prostory patřící k Základní škole prošly také rekonstrukcí a ve sklepních prostorách byly po sanaci zdiva zřízeny nové šatny pro žáky. Celý objekt prošel rekonstrukcí topení a elektroinstalace. Z důvodu lepší obslužnosti byl zbudován dopravní výtah pro transport potravin a hotových jídel. Součástí zakázky bylo také vybavení kuchyně a dodávka gastro zařízení, včetně kompletní vzduchotechniky.

Dipoziční řešení

Budova je prostorově i funkčně samostatnou stavbou. Díky vestavbě podkroví vznikly nové a moderní prostory mateřské školy. Zbývající prostory patří Základní škole. Do budovy je zabezpečen bezbariérový vstup.

Konstrukční a materiálové řešení

Konstrukce střechy nástavby je provedena z ocelových trámů a dřevěných krokví. Přístavba schodiště zastřešena sedlovou střechou tvořenou dřevěným krovem. Veškeré klempířské prvky na střeše a fasádě jsou z poplastovaného plechu tl. 0,6 mm. Na střechu byla použita krytina z poplastovaného plechu tl. 0,6 mm. Odvodnění z podstřešních žlabů, svedených do stávající dešťové kanalizace. Zateplení minerální vlna tl. 225 mm a polystyren. Plastová okna s izolačním dvojsklem s min. k=1,1. Střešní okna dřevěná s izolačním dvojsklem s min. k=1,1.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Provedenými stavebními úpravami vznikly plnohodnotné a moderní prostory jak pro žáky Základní školy, ta i pro malé děti navštěvující Mateřskou školu. V jednom objektu jsou tedy situováni jak předškoláci tak i děti školou povinné, což sebou nese výhody jak pro rodiče dětí, tak i pro zřizovatele těchto objektů – obec Rožnou. Barevné provedení fasády podtrhuje fakt, že objekt je určen převážně pro děti. Na druhou stranu ale nepůsobí rušivě v okolní krajině.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru