Rozšíření a dostavba areálu atx-tk, Žďár nad Sázavou

Zobrazeno: 3491x

Na stavbě se podíleli

Přihlašovatelatx - technická kancelář pro komplexní automatizaci, s.r.o., Žďár nad Sázavou
Majitelatx - technická kancelář pro komplexní automatizaci, s.r.o., Žďár nad Sázavou
Hlavní architektADAM Architects s.r.o., Brno
Hlavní zhotovitelPOZIMOS a.s., Zlín

Více o stavbě…

Společnost atx – technická kancelář pro komplexní automatizaci, s.r.o. působí 18 let na trhu informačních a řídících systémů pro automatizaci a patří k předním evropským dodavatelům těchto systémů. Po roce 2003, v době rychlého rozvoje společnosti, se původní objekt firmy jevil jako nedostačující a proto byla připravena dostavba a přestavba společnosti. Stávající objekt byl rekonstruován a rozšířen o novou budovu s umístěním pracoviště techniků a programátorů a o nové výrobní a kompletační prostory. Zároveň bylo vybudováno nové moderní školicí a informační centrum a byly dořešeny vstupní a reprezentativní prostory vč. parkoviště a sadových úprav.

Pozemek se sídlem společnosti atx-tk.,s.r.o. je v majetku společnosti a nachází se severním směrem od křižovatky ulic Bezručova a Nová v k.ú. Zámek Žďár. Od frekventovaného hlavního průtahu městem je pozemek oddělen chodníkem, plotem a zeleným pásem. Orientace objektu vychází ze směrování ulice Bezručovy, ke které je situována čelní podélná fasáda směřující k jihozápadu.

Jedním z cílů architektonického řešení bylo také začlenění dosavadní budovy organicky do nového komplexu. Hlavní průčelí nového komplexu do ulice Bezručovy je rozčleněno vizuálně na tři navzájem svázané, avšak poněkud výrazově diferencované části. Toto rozdělení poměrně dlouhé fronty budov úspěšně navozuje soulad s drobnějším měřítkem okolních staveb. Navíc pravdivě vyjadřuje i vnitřní dispozičně-provozní strukturu stavby a použitím sjednocujících architektonických prvků (jehlanová střecha nad školicím sálem, prosklené arkýře a slunolamy) dosahuje sjednocení všech částí do jednoho integrálního celku. Architektonickými prostředky je tedy vyjádřena kontinuita a současně progres společnosti atx. Prostor nástupního atria na jedné straně protější stávající budovu bude psychologicky svým komornějším měřítkem a intenzivní sadovou úpravou příznivě působit na pěšího příchozího, zatímco pohyb automobilů na parkovišti se bude odehrávat před techničtěji působícím průčelím výrobně-montážní části a garážových vjezdů.

Budova je „rozdělena" do tří částí: část vstupní a reprezentativní, zahrnuje vstup, zasedací místnosti, školicí sál a jídelnu; část převážně administrativní, kde má mimo jiné svoji kancelář ředitel firmy; a část technickou, kanceláře techniků a programátorů a výrobní a kompletační prostory.

Na budově jsou použity výrazové prvky moderní průmyslové a administrativní architektury, fasády jsou kombinací hliníkových desek a skla. Fasáda svou orientací a mírou prosklení zajišťuje hlavní zdroj denního světla pro vnitřní prostory. Svislé i vodorovné nosné konstrukce jsou tvořeny železobetonem, levá část budovy je tvořena ocelovou konstrukcí. Nenosné vnitřní stěny – příčky, jsou zděné spojované vápennou maltou. Příčky oddělující jednací a kancelářské místnosti od přilehlých prostor jsou celoprosklené. Podhledy jsou ve většině místností sádrokartonové. Podlahy jsou z broušeného betonu, antistatického linolea, keramické dlažby a čistícího koberce. V objektu je jedno hlavní schodiště (z teracových desek), sjezdová oblouková rampa se spádem 13 % s povrchem z betonu a protiskluzovým vsypem, podzemní garáže a osobo-nákladní výtah. Střecha je tvořena ocelovými vaznicemi, klempířské výrobky jsou z titanzinkového plechu. Zastřešení jehlanovitého tvaru nad sálem má betonovou konstrukci, lícová vrstva je tvořena hliníkovým plechem korespondujícím s obkladovým plechem fasády.

Vjezd do firmy je tvořen posuvnou vjezdovou bránou na elektropohon, vstup pro pěší je tvořen otáčivým turniketem. Přístup bez bariér je zajištěn z veřejného chodníku z ulice Bezručovy. U vstupu do areálu je umístěn videotelefon propojující vstupní předprostor s recepcí. Pro osoby s omezenou schopností pohybu je též určen výtah vedoucí z šatnové části, bezbariérové WC s příslušnými parametry.

Při celkovém řešení objektu byla velká pozornost věnována všem prvkům snižujícím energetickou náročnost budovy při zachování vysokého komfortu pracovních podmínek uživatelů budovy. Vytápění je zajištěno třemi moderními kondenzačními kotli Buderus s počítačovým řízením teplotních charakteristik. Všechny prostory jsou klimatizovány moderním systémem firmy GEA s rekuperací tepla a řízeny elektroinstalačním systémem EIB s počítačově ovládaným systémem úspor energií. Spotřeby energií (např. teploty a osvětlení jednotlivých místností, spotřeba elektrické energie a další parametry) jsou systematicky sledovány a korigovány směrem k jejich minimalizaci.

Názor přihlašovatele: Proč by tato stavba měla získat nejvyšší ocenění?

Nový objekt společnosti atx–tk.,s.r.o. poskytuje veškeré zázemí zaměstnancům i obchodním návštěvám firmy. Nenásilně se včleňuje do klidnější části města, přitom je dobře dopravně obslužný díky sousedství s hlavním silničním tahem vedoucím napříč městem. Objekt firmy atx-tk. splňuje všechny požadavky na moderní budovu a dobře reprezentuje rychle se rozvíjející společnost atx-tk.. Při zachování bezbariérového přístupu a uplatnění moderních technologií patří k nejmodernějším administrativním budovám vybudovaných v posledních letech nejen ve městě Žďár nad Sázavou, ale i v celém kraji Vysočina.

Ocenění

  • titul PRESTIŽNÍ STAVBA VYSOČINY 2008

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru