Rodinný dům „ŠÍP“, Pelhřimov

Zobrazeno: 2689x

Na stavbě se podíleli

PřihlašovatelAS PROJECT CZ s.r.o.
Hlavní investorManželé Kateřina a Jiří Žákovi
Hlavní architektIng. arch. Jiří Ondráček
Druhý architektIng. Vladimír Žák, Ing. Jiří Žák
Hlavní projektantAS PROJECT CZ s.r.o.
Hlavní zhotovitelOutulný a.s., Náměšť nad Oslavou
Druhý zhotovitelStavebnictví Rekon s.r.o.

Více o stavbě…

Urbanistické řešení

Návrh umístění prezentovaného rodinného (dvougeneračního) domu vycházel od prvních skic z požadavků stavebníků, kterými bylo (pokud možno), co nejvíce vytěžit z daného prostoru, konfigurace terénu a hlavně z návrhu předem daného komunikačního řešení v lokalitě. Vytěžit, rozumí se získat pro sebe prostor, ale tak, aby objekt v lokalitě sice zaujal, někoho možná i šokoval, ale neobtěžoval okolí, neexhiboval, tedy v maximální míře sloužil svému účelu. Po dostavbě předmětné lokality, kde se stýkají bytové domy a občanská vybavenost s rodinnými domky, bude mít rodinný dům dvojí tvář. Severní strohou, vertikální jako předpolí k relativně vysoké zástavbě a jižní přízemní, slunnou, přívětivou, horizontální se svažující se pultovou střechou a průhledem do dvora.

Architektonické řešení

Architekt použil pro své dílo příměr „šíp zabodnutý do svahu". Možno doplnit „vystřelený od severu". Podélná osa domu je totožná s osou sever-jih. Umístění umožnil vějířovitý (lichoběžníkový) tvar pozemku, jehož osa symetrie byla blízká zmíněné ose severojižní. Od severu je dům uzavřen (s výjimkou malých horizontálních průzorů), k jihu je otevřen zastřešeným dvorkem, který slouží převážně pro parkování osobních automobilů. Směrem od severu k jihu terén dramaticky stoupá a skrývá pod dvorem velký sklepní prostor přístupný z příčně situovaného tunelu oddělujícího obytnou a hospodářsko-technickou část domu. Tyto prostory jsou důsledně skryty očím kolemjdoucích, naopak dům je na úrovni II. NP propojen dokonale v jeden celek. Prosvětlení všech prostor je umožněno velkými okny (od podlahy k podhledům) od východu a západu. Jižní slunce smí prostoupit třemi střešními okny pouze do obytné části bytu v II. NP, a to vysoko nad hlavy přítomných.

Materiály a barevné řešení - střecha – hliníkový a titanzinkový plech, stěny – imitace režného zdiva; provětrávaná geometricky přesně členěná fasáda z probarvovaných Cembonitových desek v barevné škále od šedé ke žluté, okrové; monolitické železobetonové stěny lité do deskového bednění, výplně otvorů – plastové, světle šedý odstín.

Dispoziční řešení

  • Dům má jasnou koncepci. Dva byty s vlastními vstupy, vertikální členění.
  • I. NP – byt 4+1, společný prostor (kuchyně, jídelna, obytná část); otevřená terasa
  • II. NP – byt 3+1 společný prostor (kuchyně, jídelna), oddělená část obytná s galerií ve III. NP
  • společné prostory – I. NP sklep
  • II. NP dílna, prádelna, sauna
  • III. NP sušárna, technický prostor, zázemí terasy

Konstrukční a materiálové řešení

Rodinný dům je vystavěn propojením dvou hlavních objektů (obytná část a část hospodářsko-technická). Obytná část je konstrukčně řešena jako železobetonový monolitický skelet se skrytými průvlaky ukončen od severu a jihu stěnami vyzdívanými z cihelných bloků Porotherm tl. 400mm. Výplňové konstrukce jsou provedeny jako sendvičové z dřevěných profilů, desek OSB, zateplené, na úrovni III. NP (s výjimkou severního břitu a jižní svažující se části) ocelové z uzavřených profilů – nezateplené. Hospodářsko technická část je na úrovni I. NP, kompletně vytvořena jako monolitický železobetonový stěnový uzavřený objekt bez oken, větraný pouze diagonálně pod dveřmi na vstupu a dvěma výdechy do prostoru dvora. Na úrovni II. NP je tato část řešena jako ocelová konstrukce (žárově zinkovaná) zastropená masivními dřevěnými profily, zastřešená živičnou krytinou uloženou na deskách OSB, které jsou z podhledové strany přiznané, pouze mořené. Fasády jsou v plochách mimo klasické zdivo, konstrukčně řešeny jako zavěšené (Cembonitové desky, tl. 8mm) na svislé dřevěné latě. Tyto jsou fixovány na skryté vodorovné laťování, oddělené hydroizolací a vyplněné dodatečně vloženou tepelnou izolací z minerálních rohoží. Fasády jsou důsledně provětrávané.

Generální partner

  • Banner

Hlavní partner

  • Banner

Premium partner

  • Banner
  • Banner

Mediální partner

  • Banner
  • Banner

Vypisovatelé

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Spolek stavba VysočinySpolek stavba Vysočiny

Martin Pertl
předseda 

e-mail: info@stavbavysociny.cz
tel.: 737 555 677

Stavba Vysočiny zastřešuje soutěže:

Nahoru